DPNCG: Pod hitno da se prestane sa hapšenjem novinara

Podsjećaju da je Kadić četvrti novinar koji je od početka godine priveden što je sasvim dovoljan razlog za zabrinutost kada je u pitanju demokratski sistem kakav bi Crna Gora trebalo da bude
1059 pregleda 1 komentar(a)
Kadić, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Kadić, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković

Društvo profesionalnih novinara (DPNCG) traži od rukovodstva Uprave policije da obuči svoje službenike kako bi znali da je posao fotoreportera i novinara u javnom interesu i da nemaju prava da im uskraćuju izvještavanje.

"Protestujemo zbog hapšenja dopisnika "Novosti" Veliše Kadića i njegovog sprečavanja da radi svoj posao i zbog toga ćemo uložiti pritužbu Savjetu za građansku kontrolu rada policije. Reporter tvrdi da su mu uništeni snimci iz telefona iako se predstavio da je službeno angažovan, da mu je policija sasula biber sprej u oči. On je pušten nakon što je dao izjavu u nikšićkom Centru bezbjednosti", saopšteno je iz DPNCG.

Podsjećaju da je Kadić četvrti novinar koji je od početka godine priveden što je sasvim dovoljan razlog za zabrinutost kada je u pitanju demokratski sistem kakav bi Crna Gora trebalo da bude.

"DPNCG smatra da je nedopustivo da u državi tokom godine više imamo novinara kojima su stavljane lisice na ruke, nego riješenih slučajeva kada su u pitanju napadi na novinare i medijske kuće. U velikom broju predmeta Evropski sud je utvrdio da države ugovornice imaju pozitivnu obavezu da osiguraju zaštitu onih koji su izloženi riziku od fizičkih i drugih napada zbog ostvarivanja svog prava na slobodu izražavanja. To ne može biti izuzetak ni u slučajevima brutalnog postupanja policije, koje bilježe reporteri. O alarmantnosti pada rejtinga Crne Gore na ljestvicama slobode izražavanja govore posljednji izvještaju uglednih svjetskih organizacija", zaključeno je.

Bonus video: