Uzgajaće mlađ ostriga za plantaže

Institut za biologiju mora uz pomoć IPA fondova gradi nove laboratorije za akvakulturu
596 pregleda 1 komentar(a)
Izvađene svježe ostrige sa jednog od uzgajališta u Boki, Foto: Skoljkeboke.com
Izvađene svježe ostrige sa jednog od uzgajališta u Boki, Foto: Skoljkeboke.com

U Institutu za biologiju mora u Kotoru (IBMK) u toku je nadogradnja dijela zgrade te naučno-istraživačke ustanove kako bi se dobio prostor za nove laboratorije za akvakulturu, koje će služiti za vještačku proizvodnju kamenica (ostriga).

Riječ je o aktivnosti u sklopu IPA Interreg projekta “Održivi i inovativni lanac vrijednosti agro hrane i ribarstva za prekogranično tržište malih i srednjih poduzeća “pod akronimom “Food4Health”, a koji se realizuje na Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore od juna prošle godine. Projekat je jedan od najznačajnijih za razvoj IBMK u smislu infrastrukturnih ulaganja i unapređenja naučnih istraživanja u Crnoj Gori. U decembru prošle godine je započela izgradnja novih laboratorija za akvakulturu u ukupnoj površini od oko 260 kvadrata, a koje će služiti za vještačku proizvodnju ostriga i omogućiti povećanje ukupne proizvodnje te vrste školjke na području Bokokotorskog zaliva.

Kako ističu iz menadžmenta IBMK, pored te ustanove, ravnopravan partner na ovom projektu je i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, čija je podrška od suštinskog značaja za realizaciju brojnih aktivnosti koje su planirane projektom. Na uzgajalištima školjki i ribe koja se nalaze na području Bokokotorskog zaliva ostriga se uzgaja tehnologijom tzv. „plutajućih parkova“, zajedno sa mušljama. Obje vrste školjki imaju izuzetnu nutritivnu vrijednost, meso je bogato proteinima, esencijalnim aminokiselinama, vitaminima A, B, B2, C, D i mineralima. Od mikroelemenata kojima su ove školjke bogate najznačajniji su cink, selen, kalijum i jod koji imaju izuzetne benefite po zdravlje konzumenata, ukoliko se školjke čak i povremeno konzumiraju.

Zbog relativno male proizvodnje kamenica na području Bokokotorskog zaliva, jer je po podacima MONSTAT-a tokom 2018. godine proizvedeno tek oko 17 tona, IBMK je, odobrenim sredstvima EU, započeo izgradnju multifunkcionalne laboratorije za uzgoj mikroalgi kojima se školjke hrane i samih kamenica, radi povećanja količine jedinki koje će potom biti uzgajane do konzumne veličine, na postojećim uzgajalištima u Boki Kotorskoj.

“Povećanje proizvodnje školjki od izuzetne je važnosti, prije svega kao doprinos gastronomskoj ponudi, za unapređenje razvoja malih preduzetnika koji se bave uzgojem zdrave hrane u moru, za povećanje potrošnje morskih proizvoda po glavi stanovnika, ali i za smanjenje opterećenja izlova školjki iz prirodnih populacija. Zbog visokog kvaliteta mesa školjki, preporučujemo da se u periodu od maja do oktobra školjke konzumiraju minimum jednom sedmično u količini od oko 200 grama mesa po osobi. Benefiti po zdravlje su nesumnjivi, a podrška domaćim proizvođačima osnova je za napredak, uspješno brendiranje i zaštitu porijekla, koja je takođe planirana kroz projekat ‘Food4Health’”, saopštili su iz IBMK.

U toj naučno-istraživačkoj ustanovi očekuju da će izgradnja i opremanje novih laboratorija za akvakulturu biti završeno do kraja ove godine.

Bonus video: