Zakonska obaveza i uslov za nastavak školovanja

Pojedini đaci tražili od Ombudsmana ukidanje maturskog jer su bili izolovani i “pod stresom”
2176 pregleda 1 komentar(a)
Bez mature nema nastavka školovanja, Foto: Luka Zeković
Bez mature nema nastavka školovanja, Foto: Luka Zeković

Oko 14.000 učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola polagaće maturski i polumaturski ispit od 20. maja, a taj proces će pratiti gotovo isto toliko nastavnika.

Iz resora Damira Šehovića kazali su da je organizacija maturskih i polumaturskih ispita uređena važećim propisima i da od tih ispita “učenicima umnogome zavisi budućnost”.

“Maturski ispit je i opšti uslov za nastavak obrazovanja na fakultetima u Crnoj Gori, ali se vrednuje i na brojnim fakultetima u zemlji i inostranstvu. Maturski ispit je i provjera uspješnosti učenika pri usvajanju standarda znanja koja su mu neophodna. Upravo zbog njegove važnosti, sve kapacitete smo usmjerili na njegovu kvalitetnu organizaciju”, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete.

Zbog zahtjeva više učenika koji su tražili ukidanje polaganja maturskog i stručnog ispita, Zaštitnik ljudskih prava pokrenuo ispitni postupak, a kako je “Vijestima” rečeno, đaci su u pritužbama naveli da nisu zadovoljni organizacijom polaganja, da su dugo izolovani u kućama izloženi stresu, kao i da su prvi put koristili onlajn platformu za sticanje znanja i izvršavanja školskih obaveza.

“Neki su naveli da im je ostavljen veoma kratak rok od 20 dana za spremanje najavljenih ispita, te da su prethodne generacije imale adekvatne pripreme za ovaj ispit, rad sa profesorima, pripreme u omladinskim centrima, otvorene biblioteke...”, kazali su “Vijestima” iz kancelariji Zaštinika o zahtjevima učenika.

Iz Ministarstva prosvjete podsjećaju da maturu i polumaturu ove školske godine polaže oko 14.000 đaka, te da je bilo planirano da prvi ispit bude održan krajem aprila, ali da je odložen zbog krize izazvane novim koronavirusom, a da su definisani novi termini polaganja za maturante.

Tako će maturanti eksterni maturski i stručni ispit iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog (CSBH) jezika i književnosti polagati 20. maja; eksterni maturski i stručni ispit iz prvog stranog jezika zakazan je za 30. maj, eksterni maturski i stručni ispit iz matematike 1. juna.

Polumaturanti će ispit iz CSBH jezika i književnosti polagati 26. maja, iz matematike 27. maja, dok je polaganje testa iz predmeta po izboru zakazano za 28. maj.

Kazali su i da na polaganjima neće biti gradiva iz četvrtog tromjesečja, čime je potvrđena ranija najava tog resora.

Eliminisanje pitanja iz četvrtog klasifikacionog perioda, odnosno tromjesečja, jedan je od zahtjeva Unije srednjoškolaca.

“Drago nam je i da se đaci, pored priprema koje smo organizovali na televizijama i putem štampanih medija sa nivoa Ministarstva, istovremeno intenzivno spremaju i sa svojim nastavnicima. Oko 14.000 đaka koji polažu polumaturu i maturu, te nastavnici, kojih ima 13.000 u sistemu obrazovanja, su naši partneri koji su sa nama na istom zadatku... Dodatno, uz sve olakšice, a za koje se zalagala i Unija srednjoškolaca: izostavljanje pitanja sa četvrtog tromjesečja, priprema na daljinu, ranije zaključivanje ocjena za maturante, nemamo sumnje u odličan uspjeh naših đaka, kako na maturi i polumaturi, tako i u daljem školovanju”, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete.

Eksterni maturski ispit polaže se od 2011, a osvojeni bodovi su bitni za upis na fakultete u Crnoj Gori, ali i van njenih granica.

Polumaturanti svoj eksterni ispit polažu od 2013.

Bonus video: