Konzilijum za vantjelesnu od 1. juna

Nakon pauze zbog novog koronavirusa, i privatne klinike nastavljaju sa postupcima
2495 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Parovi i žene koji planiraju postupak vantjelesne (VTO), odnosno medicinski potpomognute oplodnje (MPO) o trošku države, termin za konzilijum za liječenje steriliteta na kojem se ti postupci odobravaju, moći će da zakažu od 1. juna, kazali su “Vijestima” iz Kliničkog centra Crne Gore (KC).

Žene i parovi koji već imaju zakazan termin, na konzilijum će biti pozvani nedjelju ranije, odnosno sljedeće sedmice, kada konzilijum počinje sa radom, dodali su iz KC.

I klinike na kojima se obavljaju postupci MPO, nakon što su krajem marta, u skladu sa preporukama, prestali sa postupcima, nastavile su sa radom.

“Uz poštovanje lokalnih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i u skladu sa preporukama Evropskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE) koje ističe da ne postoje dokazi o uticaju koronavirusa na trudnoću, od ponedjeljka 11. maja nastavljamo sa tretmanima vantjelesne oplodnje”, saopštili su ranije iz klinike “Life” u Podgorici.

Prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, pravo na postupke medicinski potpomogune oplodnje na teret Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) imaju bračni, odnosno vanbračni heteroseksualni parovi i žene bez partnera.

Njima se odobravaju tri postupka, transfer polnih ćelija i embriona u jajovod žene. Jedan od uslova za odobrenje postupka je da žena nije starija od 44 godine, da nema više od dvoje djece i da je jedan od supružnika, kao i žena bez partnera crnogorski državljanin.

Pravo na postupke ostvaruje se po uputu izabranog doktora ginekologa u zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond ima zaključen ugovor. Pored klinike “Life”, to su Opšta bolnica Cetinje, te privatne zdravstvene ustanove “Codra” i “Ars medica” u Podgorici i “Humana reprodukcija” u Budvi.

Izabrani ginekolog uput izdaje na osnovu nalaza i mišljenja konzilijuma za liječenje steriliteta Kliničkog centra.

Tokom 2019, na teret FZO urađeno je 569 postupaka vantjelesne oplodnje, za šta je potrošeno više od milion eura, što je 18,64 odsto više nego godinu ranije.

Bonus video: