OČEKUJE SE U SEPTEMBRU

Vojska Crne Gore se povlači iz Avganistana

"General Dakić je informisao Komitet da je Vojska Crne Gore do sada participirala sa ukupno 557 vojnika u Avganistanu i da će u skladu sa planom povlaćenja trupa iz Avganistana Crna Gora završiti svoje učešće u septembru ove godine," navodi se u saopštenju
7696 pregleda 11 komentar(a)
Dragutin Dakić, Foto: Ministarstvo odbrane
Dragutin Dakić, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 14.05.2020. 16:43h

Crna Gora povući će se iz trening misija "Odlučna podrška" u Avganistanu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane poslije sastanka Vojnog komiteta NATO.

Načelnik Generalštaba, brigadni general Dragutin Dakić, učestvovao je na 183. sjednici najvišeg vojnog tijela NATO.

"General Dakić je informisao Komitet da je Vojska Crne Gore do sada participirala sa ukupno 557 vojnika u Avganistanu i da će u skladu sa planom povlaćenja trupa iz Avganistana Crna Gora završiti svoje učešće u septembru ove godine," navodi se u saopštenju.

Načelnik generalštaba VCG iskazao je podršku izradi NATO koncepta odvraćanja i odbrane, kao i koncepta ratovanja koji će predstavljati osnov za izradu sveobuhvatnog plana procjene trenutnih i budućih izazova Alijanse.

Ranije ove godine, prateći progres pregovora u Avganistanu, Alijansa se saglasila da smanji svoje prisustvo u okvire misije "Resolute Support".

Načenici Generalštabova diskutovali su o operacijama, misijama i aktivnostima koje NATO sprovodi u svojoj zoni odgovornosti.

Jedna od sesija bila je posvećena i situaciji u svijetu koja je prouzrokovana COVID-19 krizom i njenim uticajem na savezničke aktivnosti.

Načelnik generalštaba VCG iskazao je podršku izradi NATO koncepta odvraćanja i odbrane, kao i koncepta ratovanja koji će predstavljati osnov za izradu sveobuhvatnog plana procjene trenutnih i budućih izazova Alijanse.

Dakić je napomenuo da je Crna Gora bila posvećena finalnoj izradi koncepta odvraćanja i odbrane i zahvalio se na transparentnosti i konsultacijama koju je SHAPE imao sa članicama Alijanse na svim nivoima tokom izrade koncepata. On se zahvalio i Vrhovnom saveznickom komandantu na spremosti da NATO pruži neophodnu logističku pomoć Crnoj Gori kao i Holandiji i Turskoj na nesebičnoj pomoći koju su pružili tokom pandemije COVID-19," navodi se u saopštenju MO.

Tokom diskusije o NATO konceptu za odvraćanje i odbranu evro-atlantske oblasti i konceptu ratovanja, koji su proistekli iz nove NATO vojne strategije, postavljeni su vojni prioriteti kao i njihov pristup trenutnim i budućim prijetnjama.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nalčelnicima je uvodnim obraćanjem predstavio političke zaključke sa poslednjeg sastanka ministara odbrane i vanjskih poslova.

Vojni komitet načelnika generalštabova sastaje se u cilju definisanja zadataka vezanih za NATO operacije i misije i pružanja vojnih preporuka Sjeveroatlantskom Savjetu (North Atlantic Council-NAC) vezanih za rješavanje globalnih bezbjednosnih izazova.

Preporučujemo za Vas