Edin Kolarević prijavio početak gradnje hostela u Kotoru

Parcela Kolarevića od 471 kvadrat, livada druge klase, pod hipotekom je kod jedne od poslovnih banaka zbog kredita od 300.000 eura. Kredit je, prema dokumentaciji, uzet sa rokom otplate od 72 mjeseca, a hipoteka je upisana 15. aprila
22697 pregleda 11 komentar(a)
Kolarević, Foto: Ivan Petrušić
Kolarević, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 14.05.2020. 18:46h

Sin advokatice Ane Đukanović i sestrić predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Edin Kolarević prijavio je Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) da počinje gradnju hostela na zemljištu koju je kupio u Kotoru.

Parcela Kolarevića od 471 kvadrat, livada druge klase, pod hipotekom je kod jedne od poslovnih banaka zbog kredita od 300.000 eura. Kredit je, prema dokumentaciji, uzet sa rokom otplate od 72 mjeseca, a hipoteka je upisana 15. aprila.

Kako stoji u dokumentaciji dostavljenoj MORT-u, Kolarević na području katastarske opštine Sutvara posjeduje dvije parcele – od 294 i 471 metar kvadratni, koje je kupio.

U prijavi za gradnju, navodi se da je objekat namijenjen “stanovanju u službi poslovanja i turizma – hostel, a koji treba da ima prizemlje i dva sprata“.

MORT je rješenje, odnosno dozvolu za gradnju hostela izdao početkom prošle godine.

Kolarević je u zahtjevu kao adresu naveo auto-kamp Kotoru. Na lokaciji bivšeg auto-kampa u kotorskom naselju Dobrota, kako je ranije izvještavala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), izgrađeno je turističko naselje “Dobrota Palazzi & Spa“ firmi “MP Enterprises“ iz Kotora, koju kontroliše Kolarević.

Firmu “MP Enterprise“ osnovala je ofšor kompanija “Agneta Investments Limited“ sa Kipra. Prema evidenciji iz kiparskog privrednog registra do koje je došao MANS, firmu “Agneta Investments Limited” petog februara 2010. u Limasolu je sa jednim Grkom osnovao Kolarević.

Njegova kompanija se u ljeto 2013. pojavljuje kao “nosilac projekta” izgradnje novog turističkog naselja u Dobroti.

Vlada je “MP Enterprises” izdala dozvolu za gradnju na lokaciji bivšeg auto-kampa pozivajući se na Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata i definišući projekat „Dobrota Palazzi“ kao “objekat od opšteg interesa“.

Centar za održivi prostorni razvoj “Expeditio” iz Kotora ranije je podnio inicijativu za zaštitu kompleksa auto-kampa u Dobroti, jer su zabrinuti zbog “planiranih intervencija koje prijete da unište ovaj kompleks koji predstavlja karakterističan primjer arhitekture XX vijeka i ugroze vrijednost područja Kotora koje se nalazi na UNESCO listi svjetske baštine”.

Investitori su najavili da će se turističko naselje “Dobrota Palazzi & Spa” prostirati na površini od 12 hiljada metara kvadratnih. Firma koju kontroliše Kolarević namjerava da izgradi hotel sa četiri zvjezdice, depadanse ukupnog kapaciteta 270 ležajeva, rezidencijalne vile, bazene, spa&beauty salon, restorane i plažni bar, privezište za jahte i parking garažu.

Bonus video: