ONLINE KAMPANJA

NVO Juventas: Krizne situacije i medijska pismenost

„Cilj kampanje je bio da podstakne građane/ke da kritički prate medijske sadržaje kojima su izloženi, kako bi bili što bolje informisani i kako bi kvalitetno proveli vrijeme koristeći medije“, poručili su iz Juventasa
273 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U kriznim situacijama neophodno je promovisati medijsku pismenost i pružiti građanima i građankama praktične savjete i uputstva kako da što kvalitetnije konzumiraju medijske sadržaje, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Juventas .

Ta organizacija je u prethodnih dva mjeseca realizovala onlajn kampanju o medijskoj pismenosti u doba pandemije kovid-19, u okviru koje je plasirano devet objava na društvenim mrežama, uz dodatne dvije objave kojima su počeli kampanju.

„U toku pandemije svi smo bili izloženi ogromnoj količini medijskih sadržaja, kako informativnih, tako i edukativnih i zabavnih. Međutim, najvažniji su bili sadržaji upravo o kovid-u, stanju, preporukama, savjetima za prevenciju, što je bilo pogodno tlo za širenje dezinformacija“, kazali su iz Juventasa.

Oni su podsjetili da je većina aktivnosti u prethodnih dva mjeseca bila povezana sa različitim medijskim platformama, a povećano konzumiranje sadržaja dovodi do veće izloženosti potencijalno štetnim uticajima medija. Iz Juventasa napominju da u ovakvim situacijama medijski sadržaji imaju izuzetno veliki uticaj na mentalno zdravlje.

„Cilj kampanje je bio da podstakne građane/ke da kritički prate medijske sadržaje kojima su izloženi, kako bi bili što bolje informisani i kako bi kvalitetno proveli vrijeme koristeći medije“, poručili su iz Juventasa.

Iz te NVO su naveli da su kampanjom nastojali da podignu svijest o značaju medijske pismenosti, te da daju praktične savjete mladima i opštoj populaciji kako da prepoznaju i zaštite se od lažnih vijesti, propagande i drugih neetičnih sadržaja, te kako da razlikuju kredibilne od nepozdanih medija i izvora informacija.

Preporučujemo za Vas