Davidović: Crna Gora na putu da bude prva država koja će moći da objavi da je "korona-fri"

Davidović je, komentarišući datume otvaranja granica, kao i uticaj krize na turističku sezonu, kazao da struka ima značajnu ulogu i da će se to pitanje definisati u saglasnosti sa epidemiolozima
37125 pregleda 45 komentar(a)
Medenica i Davidović, Foto: PR Centar
Medenica i Davidović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 15.05.2020. 19:10h

On je na konferenciji za novinare kazao da je Uprava za inspekcijske poslove angažovala turističke i druge inspekcijske službe, kako bi se iskontrolisalo poštovanje mjera u ugostiteljstvu.

„Inspektori na terenu djeluju preventivno i daju instrukcije ugostiteljima kako da posluju“, rekao je Davidović.

On je upozorio ugostitelje i građane da budu oprezni i održavaju distancu i redovnu higijenu ruku.

„Samo tako ćemo nastaviti da demonstriramo ozbiljan pristup svjestkom problemu kakav je koronavirus“, kazao je Davidović.

Prema njegovim riječima, dovoljan je samo jedan slučaj nepažnje koji može izazvati dramatične posljedice.

„Uspjeli da obezbijedimo 11. dan bez novog slučaja, i na putu smo da budemo korona-fri destinacija. Da li ćemo to postići, zavisi od naše discipline. Ne postoji nijedan razlog da se ne pridržavamo pravila struke“, rekao je Davidović.

Damir Davidović
Davidović(Foto: PR Centar)

Kako je naveo, Crna Gora je posljednja država u Evropi u kojoj je evidentiran slučaj koronavirusa, i na putu je da bude prva država koja će, ako se bude održavala disciplina, moći da objavi da je korona-fri.

Davidović je, komentarišući datume otvaranja granica, kao i uticaj krize na turističku sezonu, kazao da struka ima značajnu ulogu i da će se to pitanje definisati u saglasnosti sa epidemiolozima.

„Otvaranje granica zavisi od procjena struke i informacija sa crnogorskog tržišta, kao i sa emitivnih tržišta“, rekao je Davidović.

Kako je naveo, interes crnogorskog turuzma je da što prije počne da se radi punim kapacitetom.

„Bilo bi jako loše da ishitrenim potezima i nepažnjom dođe do ponovne eskalacije virusa, jer bi time turistička sezona definitivno bila izgubljena. Moramo biti strpljivi još jedan kraći vremenski period i slušati struku za dalje odluke“, poručio je Davidović.

On je rekao da se očekuje da naredne sedmice na sjednici Vlade budu predložene izmjene Zakona o turizmu.

„Pratićemo preporuke Evropske komisije, kako bismo za paket aranžmane obezbijedili vaučere koje će ljudi do određenog roka moći da iskoriste. Ako ih ne iskoriste, turoperatori će biti u obavezi da im vrate sredstva“, kazao je Davidović.

Načelnica Odjeljenja za zarazne bolesti IJZ Sanja Medenica kazala je da se u Institutu nadaju da će većina građana nastaviti da poštuju mjere.

„Ukoliko se stvari budu odvijale kao što se nadamo, doći će do daljeg popuštanja mjera. Međutim, ukoliko epidemiološka situacija bude narušena, vraćamo se dva koraka unazad“, upozorila je Medenica.

Sanja Medenica
Medenica(Foto: PR Centar)

Postoji, kako je navela, mogućnost da se veliki broj građana „zaboravi u svom funkcionisanju“.

„Ali smo mi preventivci da napominjemo, upozoravamo i predlažemo“, kazala je Medenica i ponovila da su osnovne preventivne mjere održavanje distance, nošenje maski, higijena ruku i radnog prostora.

Medenica je kazala da se analiza procjene rizika radi kontinuirano, i navela da se i dalje obavlja veliki broj testiranja.

„Vjerovatnoća povratka virusa postoji dok god postoje osobe koje nijesu ozdravile. Svakodnevno imamo određene rizike i moramo biti pripravni“, rekla je Medenica.

Na pitanje o potencijalnom proglašenju kraja epidemije, ona je kazala da, po epidemiološkim standardima, mora proći 28 dana bez ijednog slučaja oboljevanja.

„Još uvijek imamo četiri pozitivna slučaja, tako da je rano govoriti o proglašenju kraja epidemije“, rekla je Medenica.

Ona je navela da se građani koji žele da putuju van Crne Gore testiraju u IJZ i da je testiranje za sada besplatno.

Bonus video: