Radonjić upisan kao vlasnik stana, ali tvrdi da to ne vidi

“Naravno da ću istog dana kada dobijem rješenje o uknjižbi stana na moje ime, kompletnu dokumentaciju dostaviti ASK-u u zakonom predviđenoj proceduri”, kazao je Sreten Radonjić “Vijestima”
10583 pregleda 7 komentar(a)
Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Radonjić, Foto: Zoran Đurić

Doskorašnji direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić prije pola godine postao je vlasnik još jednog stana u glavnom gradu, ali on nije prijavljen ni u vanrednom ni u redovnom godišnjem imovinskom kartonu za 2019.

Radonjić ističe da je sve prijavio Agenciji, na čijem čelu je bio u tom trenutku.

Iz Agencije su juče “Vijestima” kazali da ih je obavijestio o novoj nekretnini.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner dužan da do kraja marta dostavi redovan godišnji imovinski karton za prošlu godinu, ali i da kada uveća imovinu vrijednosti preko 5.000 eura u roku od 30 dana to prijavi vanrednim imovinskim kartonom. Javni funkcioner je, takođe, dužan da u kartonu dostavi tačne i potpune podatke.

Za one koji to ne urade, zaprijećena je novčana kazna do 2.000 eura.

Istog dana (29. novembar), kada su mediji objavili da je konkurisao za predsjednika Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP), na Radonjića je upisan stan od 42 metra kvadratna.

Prema podacima Uprave za nekretnine, u koje su “Vijesti” imale uvid, Radonjić je upisan kao jedini vlasnik jednosobnog stana na petom spratu zgrade “Čelebić”.

Novi stan u bazi Uprave za nekretnine
Novi stan u bazi Uprave za nekretnine(Foto: Uprava za nekretnine)

U dijelu koji se tiče ograničenja, stoji da je upisana hipoteka na osnovu ugovora o prodaji od 6. novembra u korist kompanije “Čelebić” radi isplate preostalog dijela kupoprodajne cijene od 16.602 eura sa rokom dospijeća 6. novembra ove godine. Ovdje važi i “zabrana otuđenja i opterećenja bez pismene saglasnosti hipotekarnog povjerioca”.

Međutim, u registru Agencije za sprečavanje korupcije nema vanrednog imovinskog kartona, niti se nova nekretnina pominje u redovnom godišnjem imovinskom kartonu za prošlu godinu.

Predsjednik Savjeta AZLP je kazao za “Vijesti” da za tim nije bilo potrebe, jer stan još nije uknjižen na njega.

“Dana 20. 11. 2019. godine, pismenim putem u zakonom predviđenoj proceduri, obavijestio sam Agenciju za sprečavnje korupcije da sam sklopio notarski zapis o uplati dijela sredstava (30.000 eura dobijenih od Vladine Komisije za poboljšanje uslova stanovanja) za kupovinu stana od 42 metra kvadratna, sa uknjižbom hipoteke i obavezom da cjelokupan iznos cijene stana uplatim najkasnije do 16. 11. 2020. godine, kada bi mogla biti izvrđena uknjižba stana na moje ime. Zbog ove činjenice, naravno ni do današnjeg dana nijesam dobio eventualno rješenje o uknjižbi na moje ime, jer će to biti moguće tek otplatom preostalog duga u iznosu od 16.000 eura do 16. 11. 2020. godine”, kazao je Radonjić. Od Vladine Komisije za stambena pitanja dobio je 2018. godine 40.000 eura kredita pod povoljnim uslovima.

Tvrdi i da je sve zakonom predviđene obaveze u smislu prijavljivanja imovine i prihoda uredno i precizno uvijek prijavljivao “bez obzira na netačna saopštenja koja ste vi i još neki dnevni listovi objavljivali kada sam ja u pitanju.”

“Naravno da ću istog dana kada dobijem rješenje o uknjižbi stana na moje ime, kompletnu dokumentaciju dostaviti Agenciji za sprečavanje korupcije u zakonom predviđenoj preduri”, kazao je on.

Iz Agencije su “Vijestima” potvrdili da ih je Radonjić 20. novembra prijavio trgovinu i da je “predmetnom dopisom obavijestio Agenciju da će nakon cjelokupno okončane uknjižbe te nekretnine na svoje ime prijaviti istu, uz dostavljanje kompletnih podataka i dokumentacije”.

“Agencija će shodno godišnjem planu provjera imovinskog stanja javnih funkcionera izvršiti provjeru izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera i u slučaju utvrđenih nepravilnosti informisati javnost”, navodi se u odgovoru institucije koju vodi v. d. direktor Savo Milašinović.

Radonjić je za predsjednika Savjeta AZLP izabran u krajem decembra prošle godine.

Nakon što su “Vijesti” objavile da tadašnji prvi čovjek antijorupcijske Agencije nije prijavio povoljni kredit, Radonjić je u reagovanju saopštio da “još nije realizovao kreditna sredstva”, ali da će “promjenu uredno i u zakonskom roku prijaviti Agenciji u odgovarajućem izvještaju, nakon što do takve promjene dođe realizacijom predmetnih kreditnih sredstava”.

U redovnom godišnjem imovinskom kartonu za 2019. se prvi put pominje i stambeni kredit od 40.000 eura koji je dobio od Vladine Komisije pod povoljnim uslovima, a koji mu je, vidi se iz kartona, uplaćen krajem 2018. Dio kredita vraća u ratama od 73,5 eura.

Radonjić nije prijavio taj, ali ni kredit supruge Roksande Radonjić u redovnom godišnjem imovinskom kartonu za 2018. Roksanda Radonjić kreditom raspolaže od maja 2018, pa je trebalo da bude prijavljen u redovnom godišnjem imovinskom izvještaju predsjednika Savjeta AZLP za tu godinu.

U posljednjem kartonu ističe se da je Radonjić vlasnik stana od 86 metara kvadratnih koji je stekao otkupom objekta od 44 metra kvadratna koja je stekao uz pomoć nasljedstva i kreditom, i osmine zemljišta od gotovo 22.000 metara kvadratnih zemljišta.

Bonus video: