Deripaska profitirao od ljetnjikovca na Platamunima

Početkom maja došlo je i do promjene u vlasničkoj strukturi kompanije, pa sada se kao osnivač u Centralnom registru privrednih subjekata umjesto firme “Tangril equites LTD”, sa Britanskih djevičanskih ostrva vodi firma firma “Advante management corp LTD”.
8719 pregleda 0 komentar(a)
Deripaskine vile na Platamunima, Foto: Vuk Lajović
Deripaskine vile na Platamunima, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Overseas assets management“, koju navodno kontroliše ruski milijarder Oleg Deripaska, prošle godine ostvarila je pozitivni poslovni rezultat od 339 hiljada eura.

Time je firma, koja gazduje raskošnim ljetnjikovcem na rtu Platamuni, prekinula niz loših poslovnih godina, kada je ređala milionske minuse.

U finansijskom iskazu koji je dostavljen Poreskoj upravi, navodi se da je firma imala poslovni prihod od tri miliona eura, da je vrijednost ljetnjikovca sada procijenjena na 28 miliona eura, pola miliona eura više nego 2018. Dugoročne obaveze firme su 37 miliona eura, a gubitak koji je akumuliran godinama unazad je devet miliona eura.

Kompanija je 2018. završila gutbitkom od milion i po eura, 2017. bila u minusu 1,7 miliona eura, a godinu prije toga 1,3 miliona eura.

Početkom maja došlo je i do promjene u vlasničkoj strukturi kompanije, pa sada se kao osnivač u Centralnom registru privrednih subjekata umjesto firme “Tangril equites LTD”, sa Britanskih djevičanskih ostrva vodi firma firma “Advante management corp LTD”.

Međutium, “Tangril equites LTD” i dalje pod hipotekom drži 50 hiljada kvadrata na Platamunima na kome je izgrađen rezidencijalani kompleks vila, na osnovu zajma od 50 miliona eura, koje je dala firmi “Overseas assets management“.

Ljetnjikovac objedinjuje centralne, mermerom obložene, dvije spojene palate koje se prostiru na 1.600 kvadrata izgrađenog prostora, dok ostalih devet manjih turističkih vila imaju od 100 do 300 kvadata.

“Overseas assets management“ je od kotorske opštine 2010. dobila građevinsku dozvolu za gradnju turističkih kapaciteta, da bi godinu kasnije bila izdata i dozvola za prateće sadržaje. Turistički kompleks opasan je pet metara visokim kamenim zidom, kome je prilaz strogo zabranjen i ima privatno obezbjeđenje.

Do lijepog parčeta obale Deripaska je došao tako što je njegova firma na tenderu koji je raspisao Fond za reformu sistema odbrane Srbije i Crne Gore za dva i po hektara zemlje platio 627.000 eura, ili svega 18 eura po kvadratu zemlje na samoj pjeni od mora.

Ubrzo nakon toga je od “Morskog dobra” dokupio još hektar.

Nekadašnji gazda podgoričkog Kombinata aluminijuma, osim ljetnjikovca, kako je ranije objavljivano, planirao je izgradnju cijelog turističko-apartmanskog kompleksa, na gotovo pola miliona kvadrata koje je preko druge firme “K.P.M. limited”, koji su mediji povezavali takođe sa ruskim oligarhom. Firma je kupila zemlju u zeleđu plaža Trsteno i Ploče, sve do Platamuna od kotorske Opštine. Kompanija “K.P.M. Limited” je takođe promijenila osnivača, kao i “Overseas assets management“ i od prije nekoliko dan vodi se firma Advante management corp.

Ove dvije kompanije, koje navodno kontroliše Deripaska, vlasnici su ukupno 550 hiljada kvadrata zemlje uz samu obalu.

Bonus video: