Katanac na gradnju u najekskluzivnijoj zoni Budve

Od juče zabranjeni radovi u prvoj zoni, a investitori su na dvadesetak gradilišta upozoreni da moraju obustaviti bilo kakve aktivnosti do 1. oktobra. Na ostalom području zabrana radova stupa na snagu 15. juna
27208 pregleda 16 komentar(a)
Gradilo se punom parom u vrijeme korone, Foto: Vuk Lajović
Gradilo se punom parom u vrijeme korone, Foto: Vuk Lajović

Građevinski radovi u ekskluzivnoj i prvoj građevinskoj zoni Budve uz samu obalu od Jaza do Buljarice ispod Jadranske magistrale, od juče su zabranjeni, a investitori su na dvadesetak gradilišta upozoreni da moraju obustaviti bilo kakve aktivnosti do 1. oktobra.

Načelnik Komunalne policije i inspekcije Aleksandar Mijatović kazao je “Vijestima“ da je, shodno opštinskoj odluci, zabrana gradnje stupila na snagu.

Aleksandar Mijatović
Aleksandar Mijatović(Foto: Vuk Lajović)

“Komunalna policija i inspekcija uputila je cirkularno pismo svim graditeljima, u kome ih je obavijestila da gradilišta moraju konzervirati. U naredna dva dana izvršićemo kontrolu, a nakon toga ko se bude oglušio o zabranu, biće kažnjen“, kazao je Mijatović.

Upitan da li je Opština, kako je to činila ranijih godina, donosila odluku o “produženju građevinske sezone“, Mijatović je kazao da iz kabineta gradonačelnika, koji može takvu odluku donijeti, nije dobijao dopise.

“Od zabrane radova mogu jedino da budu izuzeti oni objekti, koji su od javnog interesa“, pojasnio je Mijatović.

Iako je 15. maja godinama unazad datam kada je građevinska operativa trebalo da utihne, gotovo nikada se to nije poštovalo, već je Opština uvijek odobravala produženje radova za par sedmica.

Mnogi od investitora tražili su već od gradske uprave da im se dozvoli produžene radova do 1. juna,.

Na ostalom području budvanske opštine, u drugoj, trećoj i četvrtoj građevinskoj zoni iznad Jadranske magistrale, zabrana radova stupa na snagu 15. juna.

Tokom ljetnjih mjeseci zabranjeno je bilo kakvo, ne samo spoljašnje, nego i unutrašnje izvođenje radova.

Građevinski biznis tokom pandemije koronavirusa bio je u povlašćenom položaju u odnosu na druge privredne grade, pa dok su ugostiteljski i ostali turistički objekti bili pod katancem, na gradilištima u metropoli turizma bilo je više nego živo. Nerijetko su građani, političke partije i mjesne zajednice ukazivali da se na gradilištima nijesu poštovale propisane mjere Nacioanalnog koordinacionog tijela, da radnici nijesu imali zaštitnu opremu, držali distancu, ali to nije imalo uticaja da se bilo koje od gradilišta zatvori, a investitori kazne.

Građevinski biznis jedan je od od najprofitabilnijih u Budvi i godinama unazad na tržištu nekretnina ostvaruju se milionski profiti. Naravno, i Opština sa svoje strane prihoduje milionske svote naplatom komunalija. Služba za naplatu komunalija Opštine Budva uspjela je za protekle tri godine da naplati više od 30 miliona eura čistog novca, koji je direktno ušao u opštinsku kasu. Prekinula je sa praksom da se komunalije naplaćuju kompenzacijama. Upravo ovakav priliv od komunalija oporavio je Opštinu koja je bila u finansijskoj dubiozi za vrijeme prethodne vlasti.

Da pandemija nije uticala na građevinarstvo, svjedoči i činjenica da su budvanski Sekretarijat za urbanizam i Služba glavnog gradskog arhitekte zatrpani zahtjevima investitora za dobijanje neophodnih papira kako bi što prije započeli gradnju

Ni korona nije poremetila građevinski biznis

Da je građevinski biznis i u prvom kvartalu ove godine cvjetao, svjedoče i najnoviji podaci MONSTAT-a po kojim vrijednost izvršenih građevinskih radova u prva tri mjeseca je veća je za 4,6 odsto odnosu na isti period lani, dok je za 18,6 manja u odnosu na posljednji kvartal prošle godine.

Izvršeni efektivni časovi ostvareni na gradilištima u prvom kvartalu ove godine veći su za 7,6 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine, dok su za 2,5 odsto manji u odnosu na posljednja tri mjeseca prošle godine.

Bonus video: