OBEĆANI POVRATAK U DOMOVINU STALNO SE ODLAŽE

Crnogorska posada mjesecima "zarobljena" na kruzerima: Gladni, a moraju da ćute

"Vijestima" se obratila rodbina nekih članova crnogorske posade koja tvrdi da posada čeka na Bahamima već dva mjeseca na dva kruzera koji su u lošem stanju, "stari preko 30 godina, motori u kvaru i sl"
20429 pregleda 36 komentar(a)
Protest na kruzeru, Foto: Crew Center
Protest na kruzeru, Foto: Crew Center

Crnogorska posada kompanije "Royal Caribbean" već nekoliko mjeseci je “zarobljena” na kruzerima zbog pandemije koronavirusa, a njihov obećani povratak u domovinu stalno se odlaže.

“Vijestima” se obratila rodbina nekih članova crnogorske posade koja tvrdi da posada čeka na Bahamima već dva mjeseca na dva kruzera koji su u lošem stanju, “stari preko 30 godina, motori u kvaru i sl”.

“Oni su gladni. Obraćali su se Konzulatu Crne Gore u Njujorku više puta. Odgovorili su da ‘rade na tome’, ali ništa nije urađeno”, kaže sagovornica čiji je identitet poznat “Vijestima”, bliska rođaka jednog od članova posade iz Crne Gore.

Navodi da je na kruzerima kompanije “Royal Caribbean” oko 60 članova posade iz Crne Gore i tvrdi da oni ne smiju da daju izjave za medije, jer su se ugovorom obavezali na tajnost podataka.

Kazala je da je posada jednog kruzera juče organizovala protest, što je prenio i portal "Crew Center".

Tim portalom upravljaju bivši članovi posade koji dijele svoje iskustvo o životu i radu na kruzerima.

Protest, kruzer
Detalj sa protesta(Foto: Crew Center)

Portal je objavio da se oko 400 članova posade na brodu "Majesty of the Seas" popelo na otvorenu palubu i počelo protest, nakon što su obaviješteni da je zakazani datum vraćanja u domovinu - 14. maj - ponovo odložen.

“Naš datum repatrijacije već je pet puta promijenjen. Prvo je to bio 26. april, 28. april, 4. maj, 14. maj, a sada je ponovo odložen. Dajemo im pet dana da nas pošalju kući, do tada ćemo ostati na palubi”, kazao je jedan od članova posade.

“Crew Center” je objavio da je dobio fotografije nekoliko članova posade broda “Majesty of the Seas”. Na fotografijama posada drži veliki transparent na kojem piše: “Koliko vam je još samoubistava potrebno?”.

"Koliko vam je još samoubistava potrebno?"
"Koliko vam je još samoubistava potrebno?"(Foto: Crew Center)

“Jedan član posade poslao nam je sljedeću poruku: ‘Molim vas, pomozite nam, zaglavili smo se na brodu tačno 60 dana, svaki dan nam mijenjaju datum, mi smo iz Evrope, a Celebrity i Royal Caribbean ponovno su odložili povratak kući. To je nemoguće što nam rade!”, piše portal.

Portal je prije pet dana objavio da je članica posade broda “Regal Princess”, koji je bio usidren u Roterdamu, oduzela sebi život.

“Naš izvor kaže da je članica posade iz Ukrajine oduzela sebi život, dodajući da je trebalo da se vrati kući čarter letom koji je kasnije otkazan”, objavio je portal.

Vijest o samoubistvu potvrdili su iz kompanije za “USA Today”.

“Vijesti” su Ministarstvo vanjskih poslova pitale da li su upoznati sa situacijom na kruzerima i šta je urađeno da se posada iz Crne Gore vrati kući. Odgovor juče nije stigao.

Pitanja su upućena i kompaniji “Royal Caribbean”, iz koje juče nijesu odgovorili kada će crnogorskim građanima koji rade na njihovim kruzerima, omogućiti povratak kući.

Marković obećavao da će svima omogućiti povratak

Premijer Duško Marković je sredinom marta naložio formiranje posebnog operativnog štaba za evidenciju crnogorskih građana u inostranstvu i konkretne aktivnosti.

“Svako ko želi da se iz inostranstva vrati u Crnu Goru, dobrodošao je kući. Vlada će učiniti sve da mu obezbijedi povratak”, poručio je tada Marković.