"Neka zacari ljubav i sloboda"

Joanikije: Crkva će podržati pametne ljude koji će znati da rješavaju komplikovane situacije

Veliki broj vjernika i građana je sačekao vladiku Joanikija ispred njegovog sjedišta - manstira Đurđevi stupovi u Beranama, među kojima i čelnik ove lokalne samouprave Dragoslav Šćekić
26058 pregleda 140 komentar(a)
Joanikije, Foto: Tufik Softić
Joanikije, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 17.05.2020. 23:50h

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije stigao je večeras u svoje sjedište, u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama, ispred kojeg ga je sačekao veliki broj vjernika i građana, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-niksićke.

„Čast mi je da vas sve pozdravim i da vam se zahvalim na vašoj ljubavi, na plamenoj podršci kakva se rijetko gdje može sresti. Vi dajete podršku vladici, hvala vam, ali ja je razumijem kao podršku Crkvi, podršku vjeri, svetinji. To je vaša odanost, naročito, ovoj svetinji njemanjićkoj, drevnom manastiru Đurđevi Stupovi, kojeg hoće da prepišu, ali neće moći“, rekao je vladika Joanikije. 

Joanikije se osvrnuo na protekli period, tokom kojeg se, u specifičnim uslovima, proslavio Vaksrs i Sveti Vasilija Ostroški.

„Nijesu nam dali da proslavimo Vaskrs kako valja, iako smo bili spremni da poštujemo sve mjere, nego su pred pojedinim hramovima u Crnoj Gori, naročito, Podgorica, Nikšić, Mojkovac, Bijelo Polje, u Beranama je bilo mnogo manje tog pritiska, to moram da kažem i da zahvalim lokalnoj policiji. Povrijedili su narod, nijesu mu dali da proslavi svoj najveći praznik – Vaskrsenje Hristovo. Mislili su da će time da oslabe našu vjeru. Ne! Snaga naše vjere je u Krstu Hristovom i mi smo, vrlo često, na golgoti, ali posle golgote slijedi vaskrsenje i, evo, Bog je tako ustrojio da produžavamo slavlje Vaskrsenja ovim našim svenarodnim okupima, kao što su bili ovih dana od Svetog Vasilija na ovamo“, rekao je Episkop Joanikije.

Dodao je da je narod potvrdio "odanost svetinjama i slavimo Vaskrsenje Hristovo bolje nego ikad ranije, kao što ćemo slaviti i u buduće".

„Nasilje su izvršili nad sveštenstvom i nad narodom na praznik Svetog Vasilija Ostroškog i poslije našeg hapšenja i poniženja. Htjeli su da Svetom Vasiliju nametnu pravila korone. Htjeli su da zatvore Svetog Vasilija, da ga ponize. Zamislite, kakva je to vlast koja ratuje decenijama sa Njegošem i njegovim grobom, a sad su krenuli da ratuju i sa Svetim Vasilijem. Ratuju sa djecom i omladinom, prebijaju nam djecu i omladinu, ubacuju provokatore na ovakve skupove, svoje nečiste i sramne metode koriste protiv omladine. Sram ih i stid bilo za ono prebijanje djece i omladine u Nikšiću, Pljevljima, Andrijevici“, istakao je Vladika.

Joanikije doček Berane
Joanikiju priređen doček(Foto: Tufik Softić)

Oni koji misle, poručio je Joanikije, da će poniziti pravoslavlje "njih će poniziti Gospod Bog". 

„Lako je ispovjedati vjeru kad nam je dobro i lijepo, ali treba potvrditi svoju vjeru i odanost kad nam je teško i to je naš narod naviknuo. Sačuvao je vjeru, svoj obraz i čast kroz najteža vremena i iskušenja. Došla su ta vremena i ta iskušenja opet i opet smo na velikom zadatku i treba zajedno da se zavjetujemo da ćemo taj zadatak pred Bogom i pred narodom i pred svojim potomcima časno i čestito izvršiti“, poručio je Preosvećeni Episkop Joanikije.

Sloboda vjere, po riječima Joanikija, je osnova svake druge slobode. 

„Mi ćemo se boriti za slobodu vjere, ali i za slobodu svake ličnosti, svake duše i za svaku drugu slobodu i pravdu u našoj državi da bi u našoj državi zavladao Božji blagoslov, mir, pravda Božanska i ljudska. Da se zbližimo, da protjeramo kriminalce, da zavedemo poredak u državi. Svi smo dužni da se za to borimo! Kada se borimo za slobodu, mi činimo najuzvišenije djelo, jer borba za slobodu osmišljava sve drugo, osmišljava i naš život. Hvala Bogu, oslobodili smo se. Pada strah. Neka se zacari ljubav i sloboda“, istakao je Joanikije.

"Njegove riječi naišle su na odobravanje mnogobrojnog naroda, koji je uzvikivao: Život damo, svetinje ne damo! Vladiko, sokole, branićemo svetinje! Živio Vladika! Hoćemo litije! Ne damo sveštenike!", saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

„Hvala vam na podršci. Kada smo na Božjem putu, mi smo za svoju vjeru spremni da pretrpimo svako poniženje za pravdu i istinu, ali se pokolebati nećemo. Istrajaćemo i izborićemo se. Oslobodićemo se! Nije optužen samo Vladika nego i nikšićko i beransko sveštenstvo, a mi smo naslednici onih koji su progonjeni, koji su ubijani, koji su zatvarani, ponižavani, ali su ostali vjerni Časnom Krstu. Naša je dužnost da ispoštujemo njihovu žrtvu. Ako bude potrebno da ispijemo i njihovu čašu“, kazao je Episkop Joanikije, dodajući:

Nebo nad Beranama, u jednom trenutku, osvijetlio je i vatromet.

Joanikije doček Berane
Sa dočeka(Foto: Tufik Softić)

„Zadivili smo cio svijet sa našim litijama, sa borbom za našu vjeru. To je jedinstven fenomen u svijetu i ova vaša odanost Crkvi i vjeri neka samo istraje do kraja i sve će biti dobro. To je blizu. Vi to zaslužujete!“, rekao je Joanikije.

On je rekao da će crkva podržati pametne ljude koji će znati da rješavanju ovakve komplikovane situacije.

Joanikija je sačekao i predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić.

Galerija