Jednostavni koraci za sigurnost najmlađih na internetu

Da bi i ti bio miran i siguran u to da tvom djetetu neće biti prikazan sadržaj sa elementima agresije, nasilja, mržnje, kao i sadržaj za odrasle, u nastavku izdvajam servise i alate koji omogućavaju i roditeljsku kontrolu.
1287 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Domen
Ilustracija, Foto: Domen

Svjesna toga da su digitalni uređaji postali neizostavan dio naših života, ali i svakodnevna zanimacija naših najmlađih, zaštita na internetu je postala još jedna od mojih roditeljskih dužnosti. Razgovor o zaštiti na internetu je sada već postao neizostavan dio odrastanja, pa sada jednaku pažnju posvećujem zaštiti moje djece kako offline, tako i online.

Prvi korak koji sam preduzela je svakako bio skretanje pažnje na sve potencijalne opasnosti koje vrebaju na internetu, pa sam u skladu sa tim i postavila određena pravila. To obuhvata činjenicu da moja djeca, u pola dana i noći znaju listu stvari koje ne smiju dijeliti sa drugima, a pristupni podaci, naročito lozinke, lični podaci, broj telefona i adresa stanovanja predstavljaju samo neke od njih.

Međutim, nezavisno od toga da li djeca znaju šta smiju a šta ne smiju raditi na internetu, postoji cijeli spektar negativnih stvari koje mogu doći do njih i imati negativan uticaj. Pa sam tako i saznala za “roditeljsku kontrolu”, odnosno brojne aplikacije koje nam pomažu da imamo uvid i ograničimo tip sadržaja kojim je naše djete izloženo na internetu.

O čemu je zapravo riječ?

Ako bismo posmatrali kompletan sadržaj koji se nalazi na internetu, brzo bismo došli do zaključka da veliki dio nije baš primjeren djeci. I bili bismo potpuno u pravu. Zahvaljujući tome što mnogi drugi roditelji dijele naše mišljenje, nastao je čitav niz alata koji su tu da pomognu roditeljima da njihovi mališani uživaju samo u onom internet sadržaju koji je primjeren njihovoj dobi.

Domen
Ilustracija(Foto: Domen)

Da bi i ti bio miran i siguran u to da tvom djetetu neće biti prikazan sadržaj sa elementima agresije, nasilja, mržnje, kao i sadržaj za odrasle, u nastavku izdvajam servise i alate koji omogućavaju i roditeljsku kontrolu.

YouTube

Tokom pauze od online igrica, moje dijete se često okreće YouTube-u kao nepresušnom izvoru nove, višeminutne, a ponekad, da budem iskrena, i višesatne, zabave. Kao što i sam znaš, ovdje nema čega nema - od muzike i vlogova popularnih influensera, preko zabave, pa sve do edukacije. Drugim riječima, za svakoga po nešto.

Pored toga što nudi i posebnu aplikaciju YouTube Kids - namijenjenu djeci, koja obećava brojne zanimljive edukativne emisije, zabavne muzičke numere i naravno komplet alatki za roditeljski nadzor, YouTube nudi roditeljsku zaštitu i na svom standardnom servisu.

Konkretno, u želji da izoluje djecu od neprimjerenog sadržaja, YouTube omogućava svim registrovanim korisnicima korišćenje roditeljske zaštite. Ovu opciju ćeš lako pronaći u podešavanjima, a kako da je aktiviraš, možeš pročitati na YouTube blogu. Jednom kada je opcija aktivirana, sav sadržaj namijenjen odraslima, kao i neprimjereni komentari, postaju nevidljivi djeci.

Android uređaji: Google play

Kao jedna od osnovnih i najkorištenijih aplikacija svakog Android uređaja, i Google Play takođe nudi mogućnost roditeljskog nadzora. Kako je ovo prodavnica koja obuhvata pregršt aplikacija - od besplatnih do plaćenih, jako je važno da imamo kontrolu nad onim što naše dijete skida i instalira.

Domen
Ilustracija(Foto: Domen)

Pored toga što Google Play ima sjajan sadržaj za djecu, sadržaj za odrasle je vrlo lako dostupan, a da ne pominjem konstantan strah od plaćenih aplikacija koje moji mališani mogu sasvim slučajno da kupe.

Kako bi se osigurali da naša djeca na najbolji i najsigurniji način pristupaju Google Play prodavnici, potrebno je samo da uđemo u aplikaciju i kliknnemo na Podešavanja. Nakon što se postavi ova opcija, potrebno je kreirati PIN kod koji sprečava one koji ga ne znaju da promijene postavku roditeljskog nadzora. Ovim putem se sadržaj filtrira, pa su našim najmlađima dostupne isključivo one aplikacije primjerene njihovom uzrastu. Pored toga, moguće je odabrati i način filtriranja ili ograničenje pristupa, a sam način podešavanja i instrukcije se mogu naći ovdje.

Zaštita na iOS uređajima

Kao vrlo radoznala majka, naravno da sam otkrila da nisu samo Android uređaji ti koji obezbjeđuju roditeljski nadzor. Ova kompanija nudi, na iPhone, iPad i iTouch uređajima, niz mogućnosti roditeljske kontrole i to: ograničavanja eksplicitnog sadržaja, provjera kupljenog i preuzetog sadržaja, kao i zaštitu privatnosti, otklanjajući svaku brigu po pitanju zaštite djece na internetu.

Ograničenja sadržaja i zaštitu privatnosti je lako podesiti na telefonu djeteta, jednostavnim ulaskom u podešavanja, a zatim klikom na vrijeme korištenja ekrana. Nakon imenovanja uređaja treba kliknuti na Ograničenja za sadržaj i zaštitu privatnosti i odabrati opcije koje ti u datom trenutku odgovaraju.

Domen
Ilustracija(Foto: Domen)

Takođe, na sličan način možeš zabraniti i kupovinu unutar iTune i AppStore servisa koje funkcionišu po principu Google Play prodavnice, a predstavljaju osnovnu aplikaciju za iOS uređaje. Sva dodatna objašnjenja i mogućnosti roditeljske zaštite koje Apple nudi, na već pomenutim uređajima, možeš naći na njihovom sajtu.

Dinner Time Plus (dostupan za Android i iOS uređaje)

Jedna od aplikacija koja mi pomaže da zaštitim dijete dok koristi svoj pametni telefon je Dinner Time Plus, dostupna za Android i iOS uređaje. Smatram da je savršena za učenje djece o važnosti discipline, jer roditeljima, osim mogućnosti da zaštite djecu, nudi i čitav niz ostalih - od postavljanja limita po pitanju vremena koje mališani mogu provesti u korišćenju aplikacija, ali i u upotrebi samog telefona ili tableta, pa sve do prikaza onoga što trenutno dijete radi na svom uređaju. Uz to, moguće je i blokirati pojedine aplikacije u određeno vrijeme (npr. za vrijeme ručka, praćenja nastave ili porodičnog okupljanja).

Domen
Ilustracija(Foto: Domen)

Screen Time (dostupan za Android i iOS uređaje)

Aplikacija koja mi se pokazala podjednako dobro je Screen Time, a osim što je, baš kao i prethodna, dostupna za Android i iOS urađaje, nju mogu koristiti i korisnici Windows operativnog sistema. Ona nudi slične opcije kao i Dinner Time Plus, u šta spada i ograničavanje vremena provedenog na telefonu, kao i privremeno zaustavljanje korišćenja određenih aplikacija.

Međutim, koristeći Screen Time, roditelji mogu provjeriti koje aplikacije su djeca preuzela na svoje uređaje i odobriti preuzimanje prije nego što se pokrene njihova instalacija, a praktičnost aplikacije leži u činjenici da je preko jednog naloga moguće kontrolisati neograničeni broj uređaja.

Obrati pažnju

Sve ove aplikacije nude kontrolu nad pametnim uređajima koje djeca koriste i sadržajem kojeg konzumiraju. Međutim, to ne znači da zaista treba da im oduzmemo svu privatnost.

Domen
Ilustracija(Foto: Domen)

Izreka kojim se vodim sve vrijeme jeste: Dogovor kuću gradi, i baš po tom principu pravim kompromise sa svojom djecom. Ona rastu uz tehnologiju i doći će trenutak kada će prerasti roditeljski nadzor, pa će njihova sigurnost na internetu zavisiti isključivo od njih samih. Kako bi osigurao to da će biti zaštićeni i bez tebe, ne zaboravi da sa njima porazgovaraš i na temu koje podatke je u redu, a koje nikako ne smiju ostavljati na internetu.

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn koja godinama ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Prošle godine, kompanija je pokrenula i portal www.stemedukacija.me, koji tvom djetetu može poslužiti kao izvor za ove i slične teme.