OBILJEŽAVANJE POČETKA IZGRADNJE SISTEMA ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA

Marković: Glavni grad Podgorica u kontinuitetu razvija zdraviji i kvalitetniji životni ambijent

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da mu je zadovoljstvo da prisustvuje početku radova na izgradnji glavnog kolektora u sklopu postrojenja za tretman otpadnih voda u Podgorici.
2090 pregleda 11 komentar(a)
Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 18.05.2020. 12:47h

Investiranje u novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda potvrda da Glavni grad Podgorica slijedi Vladine razvojne politike, i obezbjeđuje uslove za dalji dinamičan razvoj, saopštio je danas Duško Marković, predsjednik Vlade Crne Gore.

"Glavni grad Podgorica u kontinuitetu razvija zdraviji i kvalitetniji životni ambijent, i Vlada će sa svoje strane nastaviti da doprinosi njegovoj izgradnji po mjeri potreba naših građana", kazao je Marković danas na obilježavanju početka izgradnje Sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici.

Događaju su osim Markovića prisustvovali gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, ministar finansija Darko Radunović,  šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav,  ambasador Savezne republike Njemačke Robert Veber, glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević, šef Kancelarije KFW grupe za Crnu Goru Željko Uljarević i direktor kompanije Bemax Veselin Kovačević.

“Zadovoljstvo mi je što u ime Glavnog grada, imam priliku da vas pozdravim danas, kada počinje fizička realizacija projekta izgradnje sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, koji je sa pravom nazvan projektom vijeka za Glavni grad. Njime se  stvaraju pretpostavke za dugoročni razvoj Podgorice, obezbjeđuje trajna zaštita rijeke Morače, podzemnih voda i vodoizvorišta u slivu Skadarskog jezera. Ukupne vrijednosti 50 miliona eura, ovaj projekat obuhvata četiri komponente – primarni kolektor u dužini preko 5 kilometara, čija izgradnja počinje danas, izgradnju novih 20 kilometara kanalizacione mreže, sa čime ćemo svečano krenuti sjutra i izgradnju novog mosta na rijeci Morači, nedaleko odavde, za koju očekujemo da će početi u naredna dva mjeseca. Izgradnju samog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, planiranu za početak naredne godine”, istakao je Vuković.

On je saopštio da ovaj složeni inženjerski projekat, kreiran u skladu sa najsavremenijim standardima u oblasti zaštite životne sredine, predstavlja krunu zajedničkih napora Vlade Crne Gore i Glavnog grada.

“Kao rezultat ovog strateškog partnerstva u toku mandata aktuelne gradske uprave, u infrastrukturne projekte u sklopu Podgorice biće investirano preko 200 miliona eura. U tom smislu koristim priliku da se zahvalim Predsjedniku Vlade i Ministru finansija, koji su prepoznali regionalni, odnosno državni značaj projekta i u saradnji sa njemačkom KFW bankom, obezbijedili kreditnu podršku od 35 miliona eura. Naročito smo ponosni na činjenicu da su i naši  partneri iz Evorpske unije prepoznali važnost ovog projekta i kroz investiciono okrilje za Zapadni Balkan, obezbijedili grant od preko 10 miliona eura za njegovu realizaciju. Osim naših evropskih partnera, zahvalnost dugujemo i KFW banci, koja je obezbijedila donaciju od 285.000 eura za izradu dvije studije koje čine važan dio projektne dokumentacije  za izgradnju ovog sistema. Uz uvjerenje da će kao i do sada kompanija Bemax izvršiti radove na izgradnji primarnog kolektora na kvalitetan način i u predviđenom roku, koristim priliku da se zahvalim i ljudima iz sistema Glavnog grada koji su najzaslužniji što smo mi danas ovdje. U prvom redu mom zamjeniku, Časlavu Vešoviću, direktoru privrednog društva Vodovod i kanalizacija, Filipu Makridu i presjedniku Upravnog odbora ovog preduzeća, Živkoviću, te mojim  i njihovim prethodnicima koji su unazad 15 godina vrijedno radili na stvaranju pretpostavki za realizaciju ovog projekta”, zaključio je Vuković.

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da mu je zadovoljstvo da prisustvuje početku radova na izgradnji glavnog kolektora u sklopu postrojenja za tretman otpadnih voda  u Podgorici.

"Ovo je projekat od velike važnosti, kada je u pitanju sakupljanje i tretman otpadnih voda. Ovo je važan iskorak Crne Gore u očuvanju životne sredine, u skladu sa standardima Evropske unije. I što je najbitnije, ovoo je velika stvar za građane Podgorice”, istakao je Aivo Orav.

On je podsjetio da oko 75% zagađenja vode dolazi od otpada iz domaćinstava, te podvukao da je upravo zato izuzetno važno investirati u ispravno sakupljanje i tretamn otpadnih voda, kako u cilju zaštite zdravlja građana, tako i očuvanja životne sredine. 

“Ovaj projekat je vrijedan više od 50 miliona eura, od čega je 10 miliona donirano od strane EU. Ovo je znak konkretne i kontinuirano podrške Crnoj Gori na njenom putu ulaska u evropsku porodicu. Projekat je takođe podržan i od strane članica EU, KFW banke i lokalnih vlasti i to je odličan primjer međunarodne saradnje na dobrobit građana Crne Gore. Želim svim uspejh u implementaciji ovog projekta”, zaključio je Orav.