Ukida se zabrana sportskih aktivnosti i okupljanja u stanovima

NKT je, kako je saopšteno iz Vlade, izrazilo ozbiljnu zabrinutost zbog "epidemiološki visoko rizičnih javnih okupljanja koja ugrožavaju postignuti rezultat i potrebni oporavak crnogorske ekonomije"
32971 pregleda 18 komentar(a)
Sa sjednice NKT-a, Foto: Vlada
Sa sjednice NKT-a, Foto: Vlada
Ažurirano: 18.05.2020. 19:12h

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je, u okviru stvaranja pretpostavki za početak ljetne turističke sezone, donijelo odluku o otvaranju naših aerodroma za letove generalne avijacije ka Crnoj Gori i iz Crne Gore, saopšteno je iz Vlade. Nadležni subjekti zaduženi su da sjutra donesu odgovarajuća uputstva i naredbe.

"Razmotrivši izvještaj o epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji NKT je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, izrazilo ozbiljnu zabrinutost zbog javnih okupljanja koja su zabranjena zbog visokog epidemiološkog rizika. Takva okupljanja, ocijenjeno je, ugrožavaju postignuti rezultat i potrebni oporavak crnogorske ekonomije", saopšteno je iz Vlade.

Data je, kako se dodaje, saglasnost na izmjenu odgovarajućih naredbi Ministarstva zdravlja kako bi bila ukinuta primjena privremenih mjera kojima se zabranjuju sportske aktivnosti na javnim površinama i okupljanje u stambenim objektima osoba koje nijesu članovi porodičnog domaćinstva.

Razmotreno je, dodaje se, i više slučajeva naših građana koji se nalaze u inostranstvu, a žele da se vrate u Crnu Goru.

"Ističući da je od izbijanja pandemije novog koronavirusa u Crnu Goru aktivnostima nadležnih organa uspješno vraćeno oko 17.000 naših građana NKT potvrđuje opredjeljenje da na organizovan način vrati sve naše državljane koji to žele. Ministarstvo vanjskih poslova je zaduženo da u kontinuitetu traga za rješenjem povratka u Crnu Goru naših građana koji se nalaze na kruzerima", navodi se u saopštenju.

Iz NKT su upozorili crnogorske građane da ne kreću ka Crnoj Gori putničkim vozilima bez prethodne koordinacije sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore, podsjetivši da sva lica koja uđu u Crnu Goru, bez obzira na način i mjesto ulaska i ostale okolnosti, moraju provesti 14 dana u karantinu.

"Razmotrivši primjedbe više naših pomoraca NKT je podsjetilo da i za pomorce važi isto pravilo kao i za ostale građane te da nakon obavezne dvije nedjelje karantina i dobijanja negativnog nalaza obaveza izolacije prestaje", stoji u saopštenju Vlade.

Bonus video: