Kolašin: Azil ne rješava problem lutalica

“Prema slobodnim procjenama, na teritoriji opštine Kolašin postoji oko 50 napuštenih pasa na seoskom području i oko 100 u gradu i prigradskim naseljima, dok ih je u privatnom skloništu oko 170. Veliki broj napuštenih životinja na ulicama našeg grada, okolnih naseljenih mjesta i polja, rezultat je napuštanja životinja usljed loših navika i teške ekonomske situacije građana“, piše u tom dokumentu
599 pregleda 0 komentar(a)
Psi lutalice u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Psi lutalice u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

U opštini Kolašin do sada je čipovano oko 600 vlasničkih pasa, a ukupna populacija se procjenjuje na oko 1.800.

To se navodi u Nacrtu programa za sprovođenje kontrole populacije pasa, u kojem piše i da se ne zna tačan broj životinja koje su na ulicama i napuštene.

“Prema slobodnim procjenama, na teritoriji opštine Kolašin postoji oko 50 napuštenih pasa na seoskom području i oko 100 u gradu i prigradskim naseljima, dok ih je u privatnom skloništu oko 170. Veliki broj napuštenih životinja na ulicama našeg grada, okolnih naseljenih mjesta i polja, rezultat je napuštanja životinja usljed loših navika i teške ekonomske situacije građana“, piše u tom dokumentu.

U Nacrtu programa navode i da velike teškoće Opštini stvaraju odštetni zahtjevi građana, koji su, usljed napada pasa lutalica, pretrpjeli fizički i duševni bol. Za četiri godine iz opštinske kase, na ime te vrste odštete, isplaćeno je oko 10.000 eura Kolašincima koji su tvrdili da su ih napali psi na ulici.

Autori tog dokumenta tvrde da izgradnja skloništa neće samo po sebi dugoročno riješiti kolašinski problem pasa lutalica.

“U stvari, izgradnja skloništa može pogoršati problem, jer pruža pogodan način da se vlasnici kućnih ljubimaca riješe svojih životinja i da više ne misle o tome kako da se brinu o njima. Dodatno, uspješno vođenje centra za udomljavanje može koštati mnogo i novca i vremena. Prema tome, treba razmotriti kreativne alternative prije nego se opredjeli za izgradnju takvog objekta“, piše u programu.

Zbog toga, autori predlažu da se nadležni fokusiraju na “poboljšanje odgovornog vlasništva, kao metode za smanjenje slučajeva napuštanja životinja“.

Bonus video: