Kolašinski vatrogasci gasili rekordno bez adekvatne opreme

Velike teškoće vatrogascima stvara i razuđenost opštine, kao i briga o “60 kilometra Jadranske magistrale, a naročito kanjon Platije, u kojem se često dešavaju saobraćajne nesreće“. Do lokacija gdje gase požare pripadnici Službe često stižu nedovoljno prohodnim putevima
1833 pregleda 0 komentar(a)
Jedna od akcija, Foto: Služba zaštite i spasavanja
Jedna od akcija, Foto: Služba zaštite i spasavanja

Uprkos rekordnom broju intervencija tokom prošle i u prvih pet mjeseci ove godine, zaposleni u kolašinskoj Službi zaštite nijesu adekvatno opremljeni ličnom i kolektivnom zaštitnom opremom.

“Služba zaštite nije dovoljno opremljena za spasilačke i vatrogasne izazove. Tokom 2019. godine nabavili smo radne uniforme za sve zaposlene. Međutim, to je samo jedan segment u nizu izuzetno skupe vatrogasno- spasilačke opreme, koju bi trebalo nabaviti“, piše u izvještaju o radu Službe zaštite za prošlu godinu.

Vatrogasci su, kako piše u izvještaju, tokom prošle godine imali čak 271 intervenciju. Taj broj, sada je već očigledno, biće ponovljen i ove godine, jer su pripadnici Službe zaštite, samo minula dva mjeseca imali na desetine lokalizovanja požara širom opštine.

Lani, kako navode u izvještaju, najteže je bilo prilikom gašenja požara Seoca - Vučje - Rujica - Crkvine, kada su skoro dvije sedmice bili neprekidno na terenu. I taj požar izazvan je nepažnjom, a tokom intervencije, vatrogasci su od vatre odbranili dvadesetak stambenih objekata. Kako piše u izvještaju, nemoćni su bili da spriječe veliku štetu na šumama tog područja.

Starosna struktura kadra, takođe je jedan od izazova. Većina operativaca stariji su od 50, a čak osam vatrogasaca ima preko 55 godina.

U izvještaju službe navodi se i da je propisima, čija primjena još nije zaživjela, precizirano da služba vatrogascu-sapasiocu traje do navršene 55 godine života.

Velike teškoće vatrogascima stvara i razuđenost opštine, kao i briga o “60 kilometra Jadranske magistrale, a naročito kanjon Platije, u kojem se često dešavaju saobraćajne nesreće“. Do lokacija gdje gase požare pripadnici Službe često stižu nedovoljno prohodnim putevima.

“Opština Kolašin ima 210 kilometara lokalnih puteva, od čega je asfaltirano samo 58. Putevi su nekategorisani i potrebna im je rekonstrukcija. Na području opštine ima i 364 kilometara šumskih puteva, od kojih je većina zarasla zbog nekorišćenja. Ti putevi su jako opasni za kretanje vatrogasnih vozila prilikom intervencija“, piše u izvještaju kolašinske Službe zaštite.

Među mjerama koje vatrogasci predlažu nadležnima, između ostalog, su i “nabavka odijela za prilaz vatri i tehničke intervencije, planinsko penjačka odijela, rukavice, šljemovi, opasači...“ Takođe, predlažu da se obave pripreme za kadrovsko popunjavanje i podmlađivanje Službe.

Bulatović donio set mjera za prevenciju požara

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović donio je naredbu o preduzimanju preventivnih mjera zaštite od požara, koje će važiti od početka juna.

Tom naredbom građanima je zabranjeno loženje vatre na otvorenom prostoru sve do 31.oktobra. Takođe, vlasnici stambenih i pomoćnih objekata obavezni su da uklone lako zapaljivi materijal sa imanja i iz dvorišta. Komunalno preduzeće imaće obavezu da, u narednom periodu, uklonipala stabla i grane iz Park šume “Dulovine”, kao i sa Barutane, Bašanjeg brda, ali i da organizuje odvoženje kabastog smeća iz zajedničkih prostorija stambenih zgrada.

CEDIS i Elektroprenos, prema naredbi predsjednika Oštine, dužni su da urede prostor oko dalekovoda i trafo-stanica, kao i da pokose i uklone travu oko svojih objekata, kako na seoskom, tako i u urbanom dijelu.

“Direkcija šuma dužna je da organizuje uklanjanje posječenog drveća, kao i da održava šumske puteve za slobodan pristup vatrogasih vozila”, neke su od mjera predsjednika Opštine.

Bonus video: