"Od početka jedini prioritet bio očuvanje zdravlja korisnika"

Dom starih u Bijelom Polju proslavio izlazak iz dvomjesečnog karantina

Direktor Pavićević podsjeća da su od pojave korone, širom svijeta, domovi za stare osobe postali žarišta infekcije, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, polovinu ukupnog broja žrtava virusa čine upravo korisnici ovih ustanova
652 pregleda 1 komentar(a)
Proslavili izlazak iz karantina, Foto: Jadranka Ćetković
Proslavili izlazak iz karantina, Foto: Jadranka Ćetković

Zaposleni Doma starih u BIjelom Polju, na čelu sa direktorom Dejanom Pavićevićem, poslije dva mjeseca, izašli su iz karantina, kako kažu - kao pobjednici, srećni jer će konačno zagrliti svoje najdraže, saopšteno je iz Doma starih u Bijelom Polju.

Direktor Pavićević podsjeća da su od pojave korone, širom svijeta, domovi za stare osobe postali žarišta infekcije, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, polovinu ukupnog broja žrtava virusa čine upravo korisnici ovih ustanova.

Napominje da je Crna Gora, vođena iskustvima drugih država, na vrijeme preduzela sve potrebne mjere, a posebna pažnja usmjerena je na domove za stara lica, čiji su štićenici najranjivija kategorija, te da je i prije pojave prvog slučaja krizni štab Doma starih donio niz odluka o zabrani posjeta, izlazaka, prijema, grupnih aktivnosti i još niz drugih mjera.

,,Korona je prekinula sve naše planove i uobičajeni način funkcionisanja. Od početka naš jedini prioritet bio je očuvanje zdravlja korisnika, pa smo zbog toga donijeli odluku da zaposleni naše ustanove koji mogu da rade od kuće ne dolaze na posao, a da svi oni koji neposredno rade sa korisnicima i brinu o njihovom zdravlju, higijeni i ishrani budu u Domu, u izolaciji. Na taj način sveli smo na minimum mogućnost da neko od zaposlenih unese virus u samu ustanovu”, objasnio je direktor Doma i koordinator Kriznog štaba Dejan Pavićević i dodao da je, po riječima stručnjaka, to bio jedini način da sačuvaju svoje korisnike.

Dani u karantinu prolazili su sporo ali korisnici nijesu osjećali strah s obzirom da su zaposleni brinuli o njima. Optimizam, vedar duh i dobro raspoloženje nijesu napustili našu ustanovu ni u ovom, za sve, teškom periodu. Poslije dva mjeseca karantina mogu da kažem da je ovo bio veliki izazov za sve nas i neprocjenjivo iskustvo. Svima je bilo teško, s obzirom da smo ostavili svoje porodice ali smo ispred sebe postavili jasan cilj, da zaštitimo našu drugu, veliku domsku porodicu što nam je dalo dodatnu snagu da istrajemo“, priča Pavićević koji se potrudio da korisnicima i zaposlenima ništa ne nedostaje u karantinu.

"Na putu ka pobjedi nad koronom sačekalo nas je veliko iskušenje. Naime, rutinsko testiranje zaposlenih pokazalo je jedan ,,granični slučaj“ infekcije koji je, po riječima stručnjaka, zbog mjera prevencije, proglašen pozitivnim. Preduzeli smo sve potrebne mjere, izolovali zaposlenog i kontakte, nakon čega je testiranje ponovljeno još dva puta i utvrđeno da je zaposleni negativan na korona virus. U jednom momentu dio javnosti posumnjao je na naš rad i trud i bili smo izloženi raznim spekulacijama. Međutim, bili smo sigurni da smo dali sve od sebe da zaštitimo naše korisnike i pokažemo kako se čuvaju najstariji članovi ovog društva“, objašnjava Pavićević i dodaje kako je srećan što su uspjeli da se izbore sa izazovom i izađu kao pobjednici.

Za sve vrijeme borbe, kako ističe, ta ustanova imala je pomoć i podršku Ministarstva za rad i socijalno staranje i Opštine Bijelo Polje.

"Želio bih da zahvalim svima koji su bili u ovoj borbi sa nama, posebno resornom ministarstvu, Opštini, donatorima, pripadnicima Vojske Crne Gore, medijima, prijateljima naše ustanove i porodicama zaposlenih koji su bili u karantinu“, zaključio je Pavićević.