Abazović: Neka svane majska zora, budućnost pripada poštenim građanima

Abazović ističe da „iako je bilo dosta prostora, Crna Gora nije zaokružila svoj identitet, niti je uspjela da stvori neophodnu socijalnu koheziju i pomireno društvo“.
1248 pregleda 3 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Dritan Abazović, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković

Za četrnest godina od povratka nezavisnosti Crna Gora nije uspjela da uradi ono što je glavni zadatak svake države, a to je da stvori „dostojanstvenog građanina“ kao nosioca suvereniteta države, saopštio je danas lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, čestitajući 21. maj - Dan nezavisnosti.

On je istakao da je vlast državu podredila partijskim interesima i od nje stvorila privatnu tvorevinu i da je to "teg koji gura državu u nestabilnost i nepravdu".

Abazović je kazao da je „Dan nezavisnosti veliki državni praznik i kruna priče koji nas nanovo podsjeća o vjekovnom trajanju naše države i njenoj istoriji u gotovo uvijek turbulentnim vremenima“.

„Praznik je i prilika da se osvrnemo na žrtve generacija koje su se borile za slobodnu i pravednu zemlju. Danas imamo formalnu nezavisnost, ali zemlja nažalost nije ni slobodna ni pravedna. Oni koji su na vlasti decenijama nijesu uspjeli da izgrade državni aparat koji bi počivao na vladavini prava, slobodi i dostojanstvu svakog građanina ponaosob i time doprinijeli da svaki građanin državu osjeća svojom domovinom. Selektivna pravda je najveća nepravda u današnjoj Crnoj Gori“, poručio je Abazović.

Abazović ističe da „iako je bilo dosta prostora, Crna Gora nije zaokružila svoj identitet, niti je uspjela da stvori neophodnu socijalnu koheziju i pomireno društvo“.

„Mi danas ne bijemo bitke iz 2006. godine nego iz '90 godina umjesto da idemo u budućnost, da idemo naprijed, mi smo država koja tapka u prošlosti. Već godinama imamo veliku institucionalnu krizu, svaka institucija je degradirana i pod teretom partijske hipoteke, dok spoljnji dug i naša ukupna zaduženja samo rastu. To nije recept uspješne države“, ukazao je Abazović.

On dodaje da je zadatak svih građana, a posebno novih generacija da u budućnosti grade državu utvrđenih zakona i zemlju pravde i pravičnosti u kojoj će biti zadovoljstvo živjeti.

„Crna Gora je najljepša zemlja na svijetu. Istrajmo u borbi u kojoj ćemo ostvariti ideju moderne evropske države, bogatih građana, društvo jednakih šansi i međusobnog poštovanja. Krajnje vrijeme je da konačno iskoračimo i Crnu Goru učinimo državom dostojnom života svakog njenog građanina. Vrijeme je da svane najljepša majska zora kojoj će se svi radovati“, zaključio je Abazović u čestitki.

Bonus video: