dobrovoljci i vojnici po ugovoru položili zakletve

Bošković: Budite dostojni nasljednici generacija iz vjekova za nama

Načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Dragutin Dakić, rekao je da se vojnici zakletvom obavezuju na život u službi otadžbini i svom narodu, i da od toga ne postoji plemenitiji i časniji zadatak
3700 pregleda 16 komentar(a)
Sa svečanosti u Danilovgradu, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa svečanosti u Danilovgradu, Foto: Ministarstvo odbrane

Zakletva je izjava ljubavi, ona je zavjet budućnosti i biljeg prošlosti, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković na polaganju zakletve dobrovoljaca i vojnika po ugovoru. 

"Od danas ste zakleti državnom idealu, stoga služite vjerno kao što su vaši preci svaku svoju bit utkali u opstanak i postojanje Crne Gore", kazao je ministar na svečanosti koja je organizovana u kasarni "Milovan Šaranović" u Danilovgradu, gdje su prisustvovali načelnik Generalštaba Dragutin Dakić i saradnici.

Bošković je, kako je saopšteno iz ministarstva, rekao da se Crna Gora nikada nije dala vezati, podsjećajući na nasljeđe kraljeva Mihaila i Bodina, Balšića, Crnojevića i Petrovića, a potom i na Trinaestojulski ustanak.

“Znali su sinovi i kćeri Crne Gore da u svojim prsima ne nose samo svoje srce već i snagu svojih otaca palih na vječnoj straži slobode. Nad ovim nebom gordio se vijek nad gordim vjekovima, a ovaj minuli iznjedrio je antifašizam, crnogorsku legitimaciju za vrata civilizacije”, istakao je Bošković, naglasivši da su Crnogorci tako krčili staze slobode.

On je, kako se dodaje u saopštenju, poručio da su "crnogorski slobodari najsvečanije proslavljali život polažući ga u ime slobode, za koju su znali da je dostižna."

“Iz te strašne kolijevke vaskrsnula je 2006. godine obnovljena Crna Gora”, rekao je on.

Bošković je pozvao vojnike da budu dostojni nasljednici generacija iz vjekova za nama.

“Ne dajte da nas zavaraju tuđi hvalospjevi, već pouzdano stojte na braniku naše Crne Gore, jer naspram pomenutih velikana i boraca za nezavisnost Crne Gore stoje bezumne ideje o nestaknu sopstvene domovine. Mučno li je gledati kako kliču drugoj državi i kako više vole tuđu istoriju od sopstvene. Pred njihovom bestidnošću previše je išta reći, a premalo išta uraditi. Pred prodajom sopstvene otadžbine nećemo ćutati kao prije. Kao vazda mi ćemo svoju riječ reći, reći za sva vremena - Sljedujte biti dostojni potomci, jer i vi ćete jednom biti nečiji preci, pa neka se pasovi koji se rađaju imaju po kome zboriti”, poručio je ministar odbrane.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić, rekao je da se vojnici zakletvom obavezuju na život u službi otadžbini i svom narodu, i da od toga ne postoji plemenitiji i časniji zadatak.

„Budite ponosni jer slijedite korake svojih predaka, koji su, poput vas, služeći svojoj zemlji oružjem i hrabrošću izborili da danas budemo slobodni i svoji na svome.  Poput njih, gajite viteške ideale, oličene u riječima `čojstvo i junaštvo` – čuvajte sebe od drugoga, ali i druge od sebe“, istakao je Dakić.

Načelnik Generalštaba VCG je poručio da su vojnici odabrali profesiju u kojoj će steći vještine i iskustva korisne za čitav život, postati samostalniji, jači i odlučniji.

“Zapamtite, vi ste pripadnici Vojske Crne Gore uvijek, u svakom trenutku, tako da očekujem od vas da budete primjerni i kada niste na dužnosti, riječima i djelima”, rekao je Dakić, naglasivši da će VCG brinuti o novim vojnicima kao svojoj djeci jer su oni budućnost naše vojske, ali i cijele zemlje.

Na svečanosti u Danilovgradu koja je, zbog situacije vezane za pandemiju koronavirusa, prvi put organizovana bez roditelja, zakletvu je položilo 76 novoprimljenih vojnika po ugovoru i 36 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka.

Takođe, danas su u čin podoficira unaprijeđena 42 vojnika.