Objavljeni dobitnici nacionalne stipendije za izgradju kapaciteta SEEIIST projekta

"Međunarodni panel eksperata izvršio je evaluaciju pristiglih prijava i s obzirom na njihov kvalitet, kao i potrebe projekta, donijeta je odluka da se odobre dvije stipendije, i to: jedna iz oblasti Big-data, a druga iz oblasti Magnet-design. Izabrani kandidati su: Ivan Knežević (big-data) i Lazar Nikitović (magnet-design)", kaže se u saopštenju
677 pregleda 1 komentar(a)
SEEIIST projekat, Foto: Ministarstvo nauke
SEEIIST projekat, Foto: Ministarstvo nauke

Ministarstvo nauke je objavilo rezultate Konkursa za dodjelu nacionalne stipendije u okviru programa izgradnje kapaciteta za SEEIIST projekat, saopštili su oni.

"Međunarodni panel eksperata izvršio je evaluaciju pristiglih prijava i s obzirom na njihov kvalitet, kao i potrebe projekta, donijeta je odluka da se odobre dvije stipendije, i to: jedna iz oblasti Big-data, a druga iz oblasti Magnet-design. Izabrani kandidati su: Ivan Knežević (big-data) i Lazar Nikitović (magnet-design)", kaže se u saopštenju.

U skladu sa međunarodnim preporukama i mjerama povodom trenutne situacije izazvane pandemijom Covid-19, početak rada u CERN-u se, kako je saopšteno, očekuje u septembru, o čemu će kandidati biti blagovremeno obaviješteni.

Oni su dodali da će jedna od najvećih i najprestižnijih naučnoistraživačkih institucija u svijetu - Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) otvoriti svoja vrata za odabrane studente koji će se obučavati za posebne aspekte SEEIIST projekta.

"Stipendija Ministarstva nauke obuhvata troškove života u mjesečnom iznosu od 3.800 eur kao i putne troškove, dok će institucija domaćin (CERN) omogućiti: nadzor/mentorstvo istraživača tokom trajanja stipendije; prostor za rad i pristup neophodnoj naučnoistraživačkoj opremi tokom realizacije stipendije i administrativnu podršku tokom boravka stipendiste", kaže se u saopštenju.

Objasnili su da se stipendija se odobrava na period od 12 mjeseci sa mogućnošću produženja u trajanju od 12 mjeseci. Kako su kazali, nastavak realizacije stipendije i produženja trajanja zavisiće od pozitivne ocjene mentora u polugodišnjem odnosno godišnjem izvještaju o napretku.

Bonus video: