Zahtjevi za novu ličnu kartu čim se ukine mjera zabrane rada šalterskih službi, zdravstvena knjižica neće odmah biti dio novog dokumenta

Nove lične karte sadržaće čip u kojem su, između ostalog, sertifikati za elektronsku identifikaciju i za kvalifikovani elektronski potpis
22028 pregleda 10 komentar(a)
Prednja strana nove lične karte, Foto: MUP Crne Gore
Prednja strana nove lične karte, Foto: MUP Crne Gore

Građani će zahtjeve za nove lične karte moći da podnesu čim bude ukinuta mjera zabrane rada šalterskih službi Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), ali iako je najavljivano, zdravstvena knjižica neće odmah biti i dio tog novog nacionalnog identifikacionog dokumenta (NID).

To se, pored ostalog, navodi u odgovorima koje su “Vijestima” dostavili iz resora Mevludina Nuhodžića i Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), na čijem je čelu Sead Čirgić.

Izdavanje NID, koji je ujedno lična karta i zdravstvena knjižica, trebalo je da počne 30. marta. Izdavanje novih dokumenata za identifikaciju građana odloženo je zbog uvođenja mjera protiv širenja novog koronavirusa.

“Nakon što bude ukinuta privremena mjera ‘zatvaranje područnih jedinica i filijala MUP-a’, to će se početi sa izdavanjem novih ličnih karata”, kazali su “Vijestima” iz tog resora, dodajući i da su u potpunosti spremni za izdavanje novih dokumenata.

Za novu ličnu, građani će plaćati kao i dosad - pet eura.

“Naknada za obrazac lične karte u iznosu od pet eura, iako je ista znatno unaprijeđena zaštitnim elementima, ostala je nepromijenjena, tako da su to ukupni troškovi koje će građani imati u postupku izdavanja lične karte”, kazali su iz MUP-a.

Nove lične karte, kako su kazali, sadržaće čip u kojem su, između ostalog, sertifikat za elektronsku identifikaciju i sertifikat za kvalifikovani elektronski potpis.

“Što će doprinijeti jednostavnijoj, efikasnijoj i bezbjednijoj provjeri fizičkog i digitalnog identiteta, kao i brojnim mogućnostima korišćenja elektronskih usluga u Crnoj Gori”, poručuju iz resora Nuhodžića.

Vanredne okolnosti stopirao čitač za zdravstvene ustanove

Ranije je najavljeno da će nova lična karta ujedno biti i zdravstvena knjižica. Građani će, ipak, morati da sačekaju još neko vrijeme prije nego dobiju dva dokumenta u jednom. Iz FZO “Vijestima” su kazali da je, zbog epidemije novog koronavirusa, odložena nabavka čitača podataka sa NID.

“FZO je u januaru inicirao saradnju i intenzivirao komunikaciju sa MUP-om, kako bi zdravstveni informacioni sistem bio spreman da blagovremeno odgovori izazovu koji se pred njim postavlja u formi NID. Na zajedničkim sastancima dogovoreno je da se Fondu dostavi tehnička specifikacija interfejsa (čitača kartica), kao i uzorak novog dokumenta, na osnovu kojih će se izvršiti testiranje, a zatim preko Uprave za imovinu pokrenuti postupak nabavke čitača, kako bi se podaci mogli očitavati na svim punktovima u zdravstvenom sistemu. Usljed nastalih vanrednih okolnosti, došlo je do zastoja aktivnosti u ovom dijelu”, kazao je “Vijestima” Čirgić.

Dodao je i da će, u skladu s tim, i vrijeme pripreme zdravstvenog sistema za nova dokumenta, prije svega zavisiti od toga koliko budu trajali nabavka, distribucija i instalacija čitača u svim zdravstvenim ustanovama i institucijama.

Osiguranici FZO sada za pristup internet platformi eZdravlje.me, na kojoj su objedinjene brojne usluge zdravstvenog sistema, pristupaju koristeći broj zdravstvene knjižice i PIN. Čirgić je kazao da razmatraju da se tokom prelaznog perioda, do marta 2025. godine, do kada je obavezna zamjena ličnih dokumenata, paralelno koriste dva načina prijave - kao dosad - broj zdravstvene knjižice i PIN, ili broj NID i PIN.

Štite matični broj

Sa početkom izdavanja novih ličnih karata, počeće i određivanje identifikacionog broja građana (IB). U pitanju je jedinstven podatak, koji će, kako je ranije saopšteno iz MUP-a, “u nekoj redovnoj proceduri zamijeniti jedinstveni matični broj (JMBG)”. Time bi trebalo da JMBG ostane zaštićen i da ujedno budu izbjegnute brojne moguće zloupotrebe matičnog broja. IB je uveden na predlog nevladinog sektora, u cilju zaštite JMBG.

“Vlada je na sjednici od 20. februara 2020. godine donijela Uredbu o načinu određivanja identifikacionog broja. U skladu sa ovim aktom, identifikacioni broj određuje se elektronski i isti je stalan, jedinstven, nepromjenjiv i neponovljiv”, podsjetili su iz MUP-a.

Identifikacioni broj određuje se na dva načina - po službenoj dužnosti i na zahtjev.

Po službenoj dužnosti, kako su kazali iz resora Nuhodžića, identifikacioni broj dodjeljuje se prilikom izdavanja lične karte, koja sadrži sertifikat i koristi se za elektronsku identifikaciju, i sertifikat za kvalifikovani elektronski potpis koji sadrži identifikacioni broj.

Identifikacioni broj dodjeljuje se i na zahtjev, radi dobijanja sertifikata od organa državne uprave, koji je nadležan za poslove elektronske uprave i elektronskog poslovanja, drugog organa vlasti (državni organ, organ državne uprave, organ lokalne samouprave, odnosno lokalne uprave i pravno lice koje vrši javna ovlašćenja). Identifikacioni broj može da dodijeli i fizičko ili pravno lice, ovlašteno za izdavanje sertifikata za elektronski potpis.

Iz MUP-a su kazali i da građani neće morati da mijenjaju važeću ličnu kartu do isteka roka važenja, a najduže pet godina od početka primjene novog zakona, odnosno do 30. marta 2025. godine.

MUP je u januaru počeo i sa izdavanjem pasoša treće generacije, a građani koji imaju staru međunarodnu putnu ispravu mogu da je koriste do isteka roka važenja.

Bonus video: