Pedofili da ne rade sa djecom, i njima pomoći

“Konvencija iz Lanzarote propisuje obavezu države da osigura medicinsku procjenu kandidata za posao u državnoj upravi, a posebno onih profesija koje uključuju redovne kontakte s djecom kako bi se osiguralo da nijesu osuđivani za djela seksualnog iskorištavanja ili seksualnog zlostavljanja djece”, poručuje se u izvještaju Komiteta
64 pregleda 7 komentar(a)
Zlostavljanje, Foto: Upravapolicije.com
Zlostavljanje, Foto: Upravapolicije.com
Ažurirano: 14.02.2018. 21:18h

Zemlje potpisnice Konvencije iz Lanzarote, među kojima je i Crna Gora, moraju preciznije definisati krivična djela u vezi sa seksualnim zlostavljanjem djece, stoji u izvještaju Komiteta Savjeta Evrope (SE) koji prati primjenu Konvencije u zemljama potpisnicama.

“Konvencija iz Lanzarote propisuje obavezu države da osigura medicinsku procjenu kandidata za posao u državnoj upravi, a posebno onih profesija koje uključuju redovne kontakte s djecom kako bi se osiguralo da nijesu osuđivani za djela seksualnog iskorištavanja ili seksualnog zlostavljanja djece”, poručuje se u izvještaju Komiteta.

Eksperti SE smatraju da Crna Gora, ali i Austrija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Island, Litvanija, Moldavija, Srbija i Makedojnija, moraju proširiti kontrolu kandidata.

“Ove države moraju proširiti kontrolu kandidata u onim profesijama koje direktno rade sa djecom”, pojašnjavaju eksperti u izvještaju.

Ocjenjuju da je jako bitno prijavljivanje svake sumnje u seksualno uznemiravanje ili zlostavljane djece.

“To je jak mehanizam kojim se ova vrsta nasilja nad djecom može prevenirati. Komitet naglašava da povjerljivost mora biti glavna u ovakvim postupcima, a da zaposleni na mjestima odgovornim za prijavu ovakvih sumnji moraju biti profesionalni”, navodi se u izvještaju.

Komitet eksperata SE smatra da djeca treba da budu informisana o tome da mogu biti žrtve zlostavljanja i to u okviru obrzovnog sistema.

“I to u toku osnovne ili srednje škole”, precizirali su.

Države, među kojima i Crna Gora, moraju osigurati pomoć osobama koje priznaju da se plaše da bi mogle počiniti nasilje nad djecom.

“Alternativa zatvaranju osoba koje su počinile ovakvo djelo mogla bi uključivati liječenja i društveno korisni-rad. Samo 11 od 26 potpisnica nude programe liječenja u zatvorima. Komitet poziva i ostale potpisnice da primijene slične programe u zatvorima. Specijalne mjere neophodne su i po izdržavanju sankcija”, zaključuje se u izvještaju.

Bonus video: