REAGOVALI ZBOG NAPADA NA SVEŠTENIKA U BARU

MCP: Đukanović i Marković crtaju mete vladikama i sveštenicima, mladići Radoviću psovali srpsku majku

Iz MCP su kazali da je grupa mladića došla izpred prodične kuće Radovića i počela da urliče, viče, prijeti
21288 pregleda 76 komentar(a)
Bar: Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Bar: Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.05.2020. 19:49h

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) saopštila je da događaj od sinoć kada je napadnut sveštenik Nikola Radović ispred Parohijskog doma u Baru pokazuje da je bezbjednost episkopa i sveštenika u Crnoj Gori ozbiljno ugrožena. 

Oni su dodali da je grupa mladića došla izpred prodične kuće Radovića i, kako tvrde iz MCP-a, počela da urliče, viče, prijeti. 

"To je izazvalo uznemirenje naročito kod male djece i supruge. Na molbu oca Nikole da se raziđu i idu svojim putem počeli su da mu psuju srpsku majku i da mu prijete pominjući da popovi ubrzo više neće moći po Crnoj Gori da se šetaju. Ako tome dodamo da je najbučniji iz te grupe bio mladić islamske vjeroispovijesti, onda vidimo svu neozbiljnost i neodgovornost, na prvom mjestu predsjednika Đukanović i premijera Markovića koji crtanjem meta vladikama i sveštenicima stvaraju ambijent koji nadamo se niko u Crnoj Gori ne želi. Nije li ovo plod Đukanovićeve zlonamjerne i netačne konstatacije da "Crkva uvozi sveštenike". Slučaj je prijavljen policiji", navodi se u saopštenju MCP-a.

IZ MCP-a oštro protestuju i osuđuju "ovakvo ponašanje vlasti i njihovih pristalica". 

"Pozivamo sve u državi, a naročito one koji su najodgovorniji, da prestanu sa gonjenjem Crkve, episkopa, sveštenstva i verujućeg naroda, uz molitvu da se litije što prije vrate, jer se kroz njih očigledno izcjeljuje ovo društvo od međusobne mržnje i pakosti. Odlučni da istrajemo na putu Božijem, hodeći stazama Svetih Božiji ljudi, uzdajući u njihovu pomoć poručujemo još jače i glasnije - Ne samo svetinje!", navodi se u saopštenju MCP-a.

Oni su dodali da već mjesecima traje otvorena kampanja protiv Crkve, episkopa, sveštenstva i vjerujućeg naroda u Crnoj Gori. 

"Antiustavni i necivilizscijski zakon o slobodi vjeroispovijesti bio je jasan i konkretan korak kojim se vladajuća većina otvoreno deklarisala kao antihrišćanska, naročito antipravoslavna. Doba koronavirusa je pokazalo da je vlast i bogoborna i da joj ništa nije sveto. Zatvaranje pravoslavnih hramova, policijske opsade, zabranjivanje vjernicima da ulaze u njih, sprečavanje sveštenika u obavljanju svojih vjerskih obreda i na kraju hapšenje i pritvaranje sveštenika i vladike su postupci koji Crnu Goru polako pretvaraju u državu koja više liči na totalitarizam Envera Hodže nego na savremenu i demokratsku državu. Obraćanja najodgovornijih ljudi u državi samo su potvrdila da sve ove akcije nijesu proizvod slučajnosti i nekoordinacije, vać smišljen i opasan plan obračuna sa Pravoslavnom Crkvom", zaključuje se u saopštenju MCP-a.