Inspekcija ćuti o nezakonitom upisu

Šaranović, direktor Policijske akademije, 2017. godine upisao je 12 polaznika, uglavnom pripadnika manjinskih naroda, koji nijesu prošli provjere znanja i psihofizičkih sposobnosti i nijesu ispunili standarde
181 pregleda 6 komentar(a)
Damir Šehović, Boban Šaranović, Foto: Policijska akademija
Damir Šehović, Boban Šaranović, Foto: Policijska akademija
Ažurirano: 14.02.2018. 21:12h

Uprava za inspekcijski nadzor neće da saopšti da li je direktor Policijske akademije Boban Šaranović nezakonito prošle godine upisao 12 polaznika koji nijesu položili prijemne testove.

“Vijesti” su u januaru od te institucije tražile odgovore da li su izvršili inspekcijiski nadzor, a pitanja su im poslata i prije dva dana.

Iz Uprave sredinom decembra 2017. godine odgovorili su da će Prosvjetna inspekcija utvrditi kako su na Akedemiju upisani polaznici koji nijesu položili prijemni ispit ni zadovoljili uslove konkursa.

“Prosvjetna inspekcija nije dobijala prijave o neregularnostima prilikom upisa na PA, ali će se vaša pitanja smatrati inicijativom na osnovu koje će se izvršiti nadzor i o čemu ćete biti obaviješteni”, odgovorila je tada portparolka UIP Milena Ostojić.

Na čelu Uprave za inspekcijske poslove je Alija Košuta (Bošnjačka stranka).

Šaranović, direktor Policijske akademije, 2017. godine upisao je 12 polaznika, uglavnom pripadnika manjinskih naroda, koji nijesu prošli provjere znanja i psihofizičkih sposobnosti i nijesu ispunili standarde.

Šaranović je odluku o prijemu kandidata potpisao dok je bio vršilac dužnosti.

Ministar prosvjete Damir Šehović ga je 27. novembra 2017. godine imenovao za direktora PA.

U decembru prošle godine on je “Vijestima” rekao da su kandidati koji nijesu položili prijemni ispit primljeni u skladu sa članom 79 Ustava Crne Gore i komunikacione strategije za upis.

“Ciljevi te komunikacione strategije su, između ostalog, da bude srazmjema regionalna, nacionalna i zastupljenost polova”, kazao je Šaranović.

Ove školske godine na PA upisano je 78 kandidata, iako je konkursom traženo 40. Od tog broja dvoje je obnovilo godinu, a 12 upisanih ne zadovoljavaju kriterijume za upis.

Psihičke testove nije prošlo petoro kandidata, od čega dvoje iz Podgorice, po jedan iz Danilovgrada, Plava i Herceg Novog.

Test opšteg znanja nijesu položili jedna Pljevljanka, Podgoričanin i Bjelopoljac. Fizičku provjeru nijesu prošli Podgoričanin i Ulcinjanka, koja je odustala. Kandidati koji nijesu prošli test opšteg znanja ili fizičke spremnosti, nijesu ni polagali druge testove...

Testove nije polagao ni Tuzanin, čija dokumentacija je bila nepotpuna, a na specijalističkom ljekarskom pregledu uslove nije zadovoljio jedan Plavljanin, piše na spisku naknadno primljenih kandidata u koji su “Vijesti” imale uvid.

Sagovornici tvrde da je Šaranović za sve njih potpisao odluku o prijemu, jer mu je, navodno obećano da će zauzvrat biti imenovan za šefa PA. On nije odgovorio na to pitanje upućeno mailom.

Šaranović je ranije pokušao da prebaci lopticu na adresu Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije, tvrdeći da su shodno njihovim potrebama primljeni svi koji su položili i da o tome postoje “dopisi ministra i direktora UP”.

Iz MUP-a su, međutim, odgovorili “Vijestima” da nijesu tražili od Šaranovića da upiše više kandidata od broja predviđenog konkursom.

Bonus video: