OPŠTINA NE ISPRAVLJA NEPRAVILNOSTI

Đaćić ne haje za nalaze DRI i inspekcije

Vesnić je osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci uslovno, zbog zloupotrebe prilikom raspodjele jednokratnih novčanih pomoći Centra za socijalni rad uoči parlamentrnih izbora 2012. Đačićeva je na istu kaznu osuđena zbog kupovine glasova uoči lokalnih izbora 2014
77 pregleda 1 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 01.02.2019. 04:13h

Rukovodstvo Opštine Pljevlja još nije postupilo po preporukama Državne revizorske institucije (DRI) da  na rukovodeća mjesta postavi osobe izabrane na konkursima. 

DRI  je u Izvještaju o reviziji završnog računa Opštine za 2016. konstatovala da  troje starješine imaju status vršioca dužnosti (v. d.) duže od šest  mjeseci. Upozorili su Opštinu na čijem je čelu Mirko Đačić da popunjavanje visoko rukovodnog kadra obavlja u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, kojim je propisana obaveza raspisivanja javnog konkursa. 

“Sekretar za opštu upravu - v. d. od 18.3.2015. godine; Komandir službe zaštite - v. d. od 23.2.2015. godine i Direktor direkcije za imovinu - v. d. od 6.5.2016. godine. U skladu sa članom 38 Zakona o državnim služebenicima i namještenicima, popunjavanje visokog rukovodnog kadra vrši se na osnovu javnog konkursa. Izmjenama i dopunama Zakona o državnoj upravi od 15.8.2016. godine, u članu 45 određeno je da se funkcija v. d. ograničava najduže do šest mjeseci”. 

V.d. sekretara Sekretarijata za opštu upravu je Joka Đačić, a v.d. direktora Direkcije za imovinu Sead Vesnić.  

Vesnić je osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci uslovno, zbog zloupotrebe prilikom raspodjele jednokratnih novčanih pomoći Centra za socijalni rad uoči parlamentrnih izbora 2012. Đačićeva je na istu kaznu osuđena zbog kupovine glasova uoči lokalnih izbora 2014. 

Na mjestu komandira Službe zaštite nalazi se Goran Čavić, za kojeg je inspekcija  ranije utvrdila da nema položen stručni ispit  za vršenje poslova rukovođenja i da nema  pet godina radnog iskustva na tim poslovima, što je propisano Zakonom o zaštiti i spasavanju.  

Đačić nije postupio ni po nalogu Upravne inspekcije koja mu je naložila da popuni radna mjesta u skladu sa zakonom, jer su  početkom prošle godine  utvrdili da troje rukovodilaca Sekretarijata i službi Opštine ne ispunjava uslove da obavljaju te poslove. Inspektorka Jovana Nišavić  konstatovala je da   Đačićeva i Vesnić “ne ispunjavaju opšte uslove Zakona... u pogledu osuđivanosti za krivična djela koja ih čini nedostojnim za vršenje ove funkcije”. Nišavićeva još ništa nije preduzela, iako njeno rješenje o otklanjanju nepravilnosti Opština nije ispoštovala. 

Đačić je prošle godine na pitanje novinara da li će smijeniti svoje pravosnažno osuđene  partijske drugove,  odgovorio da “nema  taj refleks da ih bezuslovno mijenja zato što su imali problem te vrste”.