Đaćić ne haje za nalaze DRI i inspekcije

Vesnić je osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci uslovno, zbog zloupotrebe prilikom raspodjele jednokratnih novčanih pomoći Centra za socijalni rad uoči parlamentrnih izbora 2012. Đačićeva je na istu kaznu osuđena zbog kupovine glasova uoči lokalnih izbora 2014
131 pregleda 1 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 14.02.2018. 20:40h

Rukovodstvo Opštine Pljevlja još nije postupilo po preporukama Državne revizorske institucije (DRI) da na rukovodeća mjesta postavi osobe izabrane na konkursima.

DRI je u Izvještaju o reviziji završnog računa Opštine za 2016. konstatovala da troje starješine imaju status vršioca dužnosti (v. d.) duže od šest mjeseci. Upozorili su Opštinu na čijem je čelu Mirko Đačić da popunjavanje visoko rukovodnog kadra obavlja u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, kojim je propisana obaveza raspisivanja javnog konkursa.

“Sekretar za opštu upravu - v. d. od 18.3.2015. godine; Komandir službe zaštite - v. d. od 23.2.2015. godine i Direktor direkcije za imovinu - v. d. od 6.5.2016. godine. U skladu sa članom 38 Zakona o državnim služebenicima i namještenicima, popunjavanje visokog rukovodnog kadra vrši se na osnovu javnog konkursa. Izmjenama i dopunama Zakona o državnoj upravi od 15.8.2016. godine, u članu 45 određeno je da se funkcija v. d. ograničava najduže do šest mjeseci”.

V.d. sekretara Sekretarijata za opštu upravu je Joka Đačić, a v.d. direktora Direkcije za imovinu Sead Vesnić.

Vesnić je osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci uslovno, zbog zloupotrebe prilikom raspodjele jednokratnih novčanih pomoći Centra za socijalni rad uoči parlamentrnih izbora 2012. Đačićeva je na istu kaznu osuđena zbog kupovine glasova uoči lokalnih izbora 2014.

Na mjestu komandira Službe zaštite nalazi se Goran Čavić, za kojeg je inspekcija ranije utvrdila da nema položen stručni ispit za vršenje poslova rukovođenja i da nema pet godina radnog iskustva na tim poslovima, što je propisano Zakonom o zaštiti i spasavanju.

Đačić nije postupio ni po nalogu Upravne inspekcije koja mu je naložila da popuni radna mjesta u skladu sa zakonom, jer su početkom prošle godine utvrdili da troje rukovodilaca Sekretarijata i službi Opštine ne ispunjava uslove da obavljaju te poslove. Inspektorka Jovana Nišavić konstatovala je da Đačićeva i Vesnić “ne ispunjavaju opšte uslove Zakona... u pogledu osuđivanosti za krivična djela koja ih čini nedostojnim za vršenje ove funkcije”. Nišavićeva još ništa nije preduzela, iako njeno rješenje o otklanjanju nepravilnosti Opština nije ispoštovala.

Đačić je prošle godine na pitanje novinara da li će smijeniti svoje pravosnažno osuđene partijske drugove, odgovorio da “nema taj refleks da ih bezuslovno mijenja zato što su imali problem te vrste”.

Bonus video: