TUŽBENI ZAHTJEV ODBIJEN KAO NEOSNOVAN

Direktorica Sektora za lokalni prevoz Željezničkog prevoza tražila da joj Sindikat isplati 20.000 za povredu ugleda

Podgorički Osnovni sud u prvostepenoj presudi utvrdio da nema dokaza da su spornu prepisku sindikalci dostavili medijima. Advokat direktorke Sektora za lokalni prevoz Ilinke Pavićević ŽPCG se žalio na presudu
9265 pregleda 2 komentar(a)
Najavljena žalba na prvostepenu presudu (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Najavljena žalba na prvostepenu presudu (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Osnovni sud u Podgorici odbio je kao neosnovan tužbeni zahtjev direktorice Sektora za lokalni prevoz Željezničkog prevoza (ŽPCG) Ilinke Pavićević, kojim je tražila da joj jedinstveni Sindikat radnika tog preduzeća isplati 20.000 eura, jer su krajem maja prošle godine tražili njenu i ostavku izvršnog direktora Nanada Babića zbog sporne prepiske na Vajberu.

U prvostepenoj presudi sudije Dragana Babovića navodi se da se odbija tužbeni zahtjev Pavićević da joj se po osnovu nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede ugleda, časti i prava ličnosti isplati 20.000.

Sud je u prvostepenoj presudi obavezao Pavićevićevu da plati 726 eura na ime troškova parničnog postupka.

Pavićevićeva je preko svoga advokata izjavila žalbu na presudu Babovića.

Ona je tužila Sindikat, jer smatra da su dostavili medijima informaciju, odnosno prepisku iz Vajber grupe. Kako su “Vijesti” pisale u junu prošle godina, izvršni direktor Babić je Pavićevićevoj na Vajber grupi, nakon što obaviješten da je normalizovan saobraćaj na pruzi, odgovorio porukom vulgarnog sadržaja.

“Vijesti” imaju spornu prepisku, ali je zbog takvog sadržaja nijesu i neće objaviti, iako je citirana i u prvostepenoj presudi.

Kako se navodi u presudi, sud je utvrdio da Pavićević nije uspjela dokazati da je Sindikat dostavio tu informaciju medijima i da se ne može baviti nagađanjima i proizvoljnim zaključcima.

Ni tada nijesmo objavili identitet Pavićevićeve, a iz preduzeća je saopšteno da je Babić greškom poslao poruku na pogrešnu adresu i da se zbog toga izvinio i na kolegijumu i članovima grupe.

Iz jedinstvenog Sindikata tada su zatražili ostavku Babića i Pavićević, jer su narušili ugled firme, a zahtjeve su dostavili i ministru saobraćaja Osmanu Nurkoviću i premijeru Dušku Markoviću.

Kako se navodi u tužbi, koja je odbijena, Sindikat je 31. maja prošle godine predao zahtjev za ostavku izvršnog direktora zbog prepiske na Vajber grupi i tražili njegovu neopozivu ostavku.

“Takođe, navodi se da zahtijevaju da gospođa Pavićević učini isto, jer su izgubili autoritet nad radnicima, pa je na ovaj način tuženi zapravo iznio stav da je poruka, koju je direktor greškom objavio na Vajber grupi, upućena tužilji, te da kada kaže ‘prepiska’, misle na dopisivanje između tužilje i izvršnog direktora”, navodi se u presudi.

Kako je navedeno u tužbi, dostavljajući medijima fotografiju poruke, kao i puno ime i prezime tužilje i izvršnog direktora, a skrivajući činjenicu da je data poruka izbrisana i da nakon toga nema komunikacije u Vajber grupi i da se direktor odmah izvinio te da se poruka nije odnosila ni na koga iz Vajber grupe, nesumnjivo govori o namjeri da se Pavićevićeva lažno predstavi kao nemoralna osoba, nedostojna obavljanja funkcije, koju pokriva: “Koja nema autoritet u preduzeću u kojem radi, s ciljem da je javnost osudi i stavi na stub srama, hajkom i konstruisanim događajima, tuženi je uspio u namjeri da tužilju prikaže na taj način”.

Kako je navedeno, jedan od svjedoka izjavio je da je, nakon što su radnici u preduzeću dobijali prepisku, a ista došla i do Sindikata, sazvan je Upravni odbor Sindikata.