Pažin: Suština vladavine prava nije u pravnim normama, već u vrijednostima

„Nijedna pravna norma nije sama sebi cilj. Iza svake norme krije se neka vrijednost – to je suština vladavine prava,“ naveo je ministar pravde
1 komentar(a)
Zoran Pažin predavanje, Foto: Gov.me
Zoran Pažin predavanje, Foto: Gov.me
Ažurirano: 14.02.2018. 16:15h

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin održao je danas predavanje na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore na temu „Vladavina prava, pravni i politički koncept, izazov i perspektiva Crne Gore“.

Govoreći o konceptu vladavine prava, Pažin je ukazao da je vladavina prava daleko više od efikasnog pravnog poretka ili borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, naglašavajući da suština vladavine prava zapravo leži u zaštiti i afirmaciji temeljnih društvenih vrijednosti.

„Nijedna pravna norma nije sama sebi cilj. Iza svake norme krije se neka vrijednost – to je suština vladavine prava,“ naveo je ministar pravde.

U razgovoru o mehanizmima ostvarivanja vladavine prava u Crnoj Gori, Pažin je naglasio da su Ustavom Crne Gore u domaći pravni poredak uvedeni međunarodnio-pravni akti nadzakonske snage, koji propisuju najviše civilizacijske standarde zaštite ljudskog dostojanstva kao izvora ljudskih prava.

Bonus video: