Katić: Građani Srbije i BiH su uvijek dobrodošli, ne nasjedajte na provokacije

Premijer Crne Gore Duško Marković na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao je da će se granice otvarati za one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 i manje u odnosu na 100.000 stanovnika.
10296 pregleda 28 komentar(a)
Katić, Foto: Opština Herceg Novi
Katić, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 26.05.2020. 13:29h

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić tvrdi da je odluka Vlade Crne Gore o otvaranju granica selektivna.

Premijer Crne Gore Duško Marković na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao je da će se granice otvarati za one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 i manje u odnosu na 100.000 stanovnika.

"Prve zemlje su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija, Grčka", rekao je Marković.

Tom mjerom trenutno je zabranjen ulazak u Crnu Goru građanima Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, Senad Begić kazao je u jutarnjem programu TV Vijesti da vjeruje da će sve države relativno brzo postići ovu stopu i da ne vidi razlog za ljutnju.

"Zadatak Instituta za javno zdravlje je da štiti građane Crne Gore. Odluka se nije odnosila na nijednu državu ponaosob, već na one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 i manje u odnosu na 100.000 stanovnika. Registrovani slučaji nam nisu u fokusu. Fokusirali smo se na aktivne učesnike, koji u ovom trenutku mogu da šire infekciju dalje. Gledamo broja aktivnih učesnika u odnosu na broj stanovnika", istakao je Begić.

Iz Opštine Herceg Novi je saopšteno da Katić smatra da je ova odluka "već napravila štetu, ne samo Herceg Novom, već i cijelom primorju."

"Herceg Novi, ali i svi gradovi primorja čija je osnovna djelatnost turizam, već trpe posljedice nepromišljenih i tendencioznih poteza Vlade Crne Gore. Ovakva odluka ima za za cilj da isprovcira građane susjednih zemalja, iako svi znamo da će im narednih dana biti omogućen ulazak u Crnu Goru, jer naša ekonomija umnogome zavisi od saradnje sa tim državama. S obzirom na strahovito negativne reakcije u nama bratskim i prijateljskim državama, iz kojih je najveći broj turista koji dolaze u Herceg Novi, smatram da se radi o ishitrenom potezu koji za cilj ima samo i jedino produbljivanje unutrašnje krize u Crnoj Gori, kaže Katić.

On je pitao Vladu Crne Gore gdje je logika u tome da organizovano šalju crnogorske studente u Srbiju, ako epidemiološka situacija u toj zemlji nije bezbjedna, a da u isto vrijeme zabranjuju ulazak državljanima Srbije u Crnu Goru.

"Pozivam sve ljude u Srbiji i Bosni i Hercegovini da ne nasijedaju na ovakve provokacije zvanične državne vlasti u Crnoj Gori. Kao i mnogo puta do sada, potezi Vlade Crne Gore ne oslikavaju ni volju ni potrebe većine građana. U Herceg Novi ste uvijek dobrodošli i u što većem broju", poručio je Katić.

Bonus video: