predsjednica Savjeta rekla da su utvrđene nepravilnosti kod troje kandidata

Kandidati za sudije varali na testiranju

Sudski savjet je u saradnji sa policijom i tužilaštvom otkrio o kojim kandidatima je riječ i odlučio je da ponovi testiranje
25917 pregleda 40 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 26.05.2020. 20:29h

Na današnjoj sjednici Sudskog Savjeta trebalo je da budu održani intervjui sa kandidatima za izbor deset kandidata za sudije osnovnih sudova prijavljenim po javnom oglasu.

Nakon prozivanja i utvrđivanja identiteta kandidata, predsjednica Savjeta, Vesna Simović Zvicer saopštila je da su prilikom pregledanja testova utvrđene nepravilnosti kod troje kandidata.

Kako je navela, to troje kandidata su i pored toga što je internet, u sali u kojoj je obavljeno testiranje, bio ugašen, uspjeli da se konektuju i da varaju na pisanom testiranju tako što su pronašli i kopirali presudu iz zadatog predmeta. Takođe, po njenim navodima jedan kandidat je koristio i svoj USB drajv.

Sudski savjet je u saradnji sa policijom i tužilaštvom otkrio o kojim kandidatima je riječ i odlučio je da ponovi testiranje. Nije poništen konkurs i neće biti ponovnog prijavljivanja i prikupljanja dokumentacije, već će kandidati koji su se već prijavili moći ponovo da polažu pisani test.

Na pitanje jednog od kandidata da li će imenovati lica koja su varala na testu, Simović je odgovorila da neće. Po njenom mišljenju, ti kandidati ipak više ne bi smjeli da rade u pravosuđu, a kamoli da se prijave na oglas za izbor za vršenje sudijske funkcije ili da budu izabrani.

Sjednice Sudskog savjeta prati Akcija za ljudska prava, koja je objavila vijest o ovom skandalu.

Međutim, u zvaničnom saopštenju sa 10. sjednice Sudskog savjeta, navodi se samo da je to tijelo identifikovalo kandidate za sudije osnovnih sudova koji su radili pisani test 10. marta, te da su utvrđene određene nepravilnosti tokom izrade testova, zbog čega je Savjet odlučio da se poništi pisani test i da se ponovi početkom juna.

"Ivan Vukićević - kandidat - je podržao odluku Savjeta da ponovi testiranje. On je podnio i pisani prigovor Savjetu zbog zloupotrebe interneta na testu. Pitao je članicu Savjeta, Radu Kovačević, da li je bila u zabludi kada je kandidatima prilikom testiranja saopštila da u sali u kojoj se polaže test nema interneta", stoji u objavi HRA.

Kovačević je, dodaje se, odgovorila da je dobila obavještenje da je internet u zgradi isključen, te da su uključeni ometači interneta kako niko od kandidata ne bi mogao da se konektuje.

"Istakla je da je jedan od kandidata koji je to učinio ostavio trag u vidu lične mail adrese, kao i da je jedan od kandidata koji je koristio presudu tako kopirao djelove presude da su ostale greške u kucanju koje se nalaze u originalnoj presudi. Rekla je da se radilo o predmetu koji je prošao sve instance po redovnim ali i vanrednim pravnim ljekovima, te da je bio prepoznatljiv stil pisanja iskusnog sudije, zbog čega su i posumnjali u varanje", naveli su iz HRA.

Vukićeviću je, kako se dodaje, prigovorila da je trebalo, čim je uočio da pojedini kandidati varaju, da ustane i pokaže na kandidata za kojeg je siguran da to čini, te istakla da Sudski savjet nema ovlašćenje da vrši istragu, da ne mogu zabraniti kandidatima da se prijave na konkurs, niti im zabraniti polaganje testa. 

Vesna Medenica je, kako navode iz HRA, rekla da je jedino moralno u ovoj situaciji bilo da kandidati, sve i da je internet bio svima dostupan, to ne zloupotrijebe, već da izrade presudu bez pomoći.

Vesna Simović je, dodaju iz HRA, istakla da se ne može čudom načuditi da je neko od kandidata pokušao da na takav način bude izabran, ali da neće imenovati nikoga i da svi imaju pravo ponovo da polažu. Rekla je da je to isti konkurs, da nema potrebe za prijavljivanjem ili ponovnim prikupljanjem dokumentacije.

"Na pitanje kandidata da li će novo testiranje biti pisano rukom ili uz pomoć kompjutera, iz Savjeta su rekli da još uvijek o tome nijesu odlučili. Kada se jedan od kandidata požalio da nije u redu da ponovo prolaze kroz stres pripreme i testiranja zbog nekolicine neodgovornih, Kovačević mu je odgovorila da isto tako nije u redu što je komisija pregledala sve presude i ocijenila radove i sad mora to ponovo da radi", zaključuje se u objavi HRA.