EU iz svojih zaliha pomogla Crnu Goru

Nađi je kazao da je ta pomoć “još jedan primjer solidarnosti država članica EU sa državama zapadnog Balkana, kao i potvrda izuzetno dobrih odnosa vlada Rumunije i Crne Gore”. Na pitanje “Vijesti” da li se očekuje nova podrška Podgorici, iz rumunske ambasade su kazali da to zavisi od crnogorskih vlasti.
881 pregleda 2 komentar(a)
Ambasador Rumunije Ferdinand Nađi i direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Mirsad Mulić, Foto: Vlada CG
Ambasador Rumunije Ferdinand Nađi i direktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Mirsad Mulić, Foto: Vlada CG

Crna Gora je jedna od četiri države koje su dobile pomoć u cilju daljeg sprečavanja širenja koronavirusa iz “rescEU”, zajedničke rezerve Evropske unije koju čini medicinska oprema za vanredne situacije.

Kao zemlja domaćin “rescEU”, ambasador Rumunije Ferdinand Nađi uručio je 11. maja pomoćniku ministra unutrašnjih poslova za vanredne situacije Mirsadu Muliću donaciju medicinske opreme.

Nađi je kazao da je ta pomoć “još jedan primjer solidarnosti država članica EU sa državama zapadnog Balkana, kao i potvrda izuzetno dobrih odnosa vlada Rumunije i Crne Gore”.

Na pitanje “Vijesti” da li se očekuje nova podrška Podgorici, iz rumunske ambasade su kazali da to zavisi od crnogorskih vlasti.

“Kroz stalni dijalog i vrlo dobru saradnju koja postoji između nadležnih vlasti u Rumuniji i Crnoj Gori, utvrđivaće se detalji buduće podrške, u zavisnosti od konkretnih zahtjeva crnogorske strane. Pored vrlo dobrog nivoa bilateralnih odnosa, Rumunija je značajno doprinijela ostvarenju težnji Crne Gore da postane članica NATO-a i čvrst je i pouzdan partner Crne Gore u njenim stalnim naporima za članstvo u EU”, navodi se u odgovoru ambasade.

Rumunija je prva zemlja članica u kojoj je smještena zajednička evropska rezerva medicinske opreme za vanredne situacije - respiratori, zaštitne maske i laboratorijski materijal, kao vid pomoći zemljama EU u borbi protiv širenja koronavirusa. Na sajtu Evropske komisije se navodi da stvaranje zaliha omogućava brzu isporuku medicinske opreme.

“Prvi kontingent od 90.000 zaštitnih maski iz ‘rescEU’ strateškog distributivnog centra iz Rumunije u Italiju je stigao 27. aprila. Bile su još tri uspješne misije organizovane u Španiji (90.000 zaštitnih maski), Crnoj Gori (10.000 maski) i Sjevernoj Makedoniji (10 000 maski). Kao zemlja domaćin, Rumunija je odgovorna za nabavku opreme, uz podršku Evropske komisije, kao i za njihovu distribuciju”, pojašnjeno je “Vijestima” iz rumunske ambasade u Podgorici.

Ova pomoć pominje se i u situacionim izvještajima NATO-vog Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC).

U izvještaju se navodi da je Rumunija već imala uspješne četiri misije, među kojima je i ona Crnoj Gori.

Evropski komesar za krizno upravljanje Janez Lenarčič kazao je ranije “ponosan sam što vidim da je još zaštitne opreme mobilisano iz naših ‘rescEU’ rezervi”.

“Sa ovim novim paketima zaštitnih maski Sjevenoj Makedoniji i Crnoj Gori pružićemo zaštitu zdravstvenim i drugim radnicima koji obavljaju poslove od suštinske važnosti”, kazao je komesar.

Kada je u pitanju borba protiv koronavirusa, iz ambasade su “Vijestima” kazali da je Mehanizam za civilnu zaštitu EU osigurao finansijska sredstva za misiju pružanja pomoći od strane rumunskog medicinskog osoblja, 15 rumunskih ljekara i medicinskih sestara izabranih na dobrovoljnoj osnovi, koji su između 7. i 25. aprila otputovali u italijansku regiju Lombardija, kako bi pružili podršku italijanskim doktorima u borbi protiv pandemije COVID-19.

Misiju je koordinirao EU Urgentni koordinacioni centar za vanredne situacije. “Rumunija je pružila Republici Moldaviji značajan paket podrške za borbu protiv pandemije COVID-19 slanjem medicinske misije koju su činili 52 stručnjaka i doniranjem medicinske opreme, ljekova i medicinskih aparata u vrijednosti od 3,5 miliona eura. Paket podrške dio je napora rumunske vlade da direktno pruži pomoć građanima Republike Moldavije”, navodi se u odgovoru.

Bonus video: