Vlada osniva preduzeće Zaštita prostora Crne Gore

"Namjera Vlade je jasna, odlukom o osnivanju preduzeća Zaštita prostora Crne Gore stvoreni su uslovi za efikasno administrativno izvršenje rješenja o rušenju, uklanjanju i vraćanju u prvobitno stanje zemljišta i objekata“, poručio je Dajković

1382 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Dajković, Foto: Vlada Crne Gore
Aleksandar Dajković, Foto: Vlada Crne Gore

U Crnoj Gori biće osnovano preduzeće Zaštita prostora Crne Gore, koje će sprovoditi administrativno izvršenje rješenja o rušenju, uklanjanju i vraćanju u prvobitno stanje zemljišta i objekata, kazao je generalni direktor Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje Aleksandar Dajković.

On je nakon sjednice Vlade kazao da je to još jedan u nizu koraka ka zaštiti crnogorskog zajedničkog prostora, resursa, koji svi moraju sa posebnom pažnjom da tretiraju i prenesu budućim generacijama.

"Namjera Vlade je jasna, odlukom o osnivanju preduzeća Zaštita prostora Crne Gore stvoreni su uslovi za efikasno administrativno izvršenje rješenja o rušenju, uklanjanju i vraćanju u prvobitno stanje zemljišta i objekata“, poručio je Dajković.

On je kazao da je tom odlukom predviđeno da se osniva jednočlano društvo, sa sjedištem u Danilovgradu.

"Uvjereni smo da su opravdani razlozi za osnivanje preduzeća, koje će posjedovati potrebnu mehanizaciju i opremu za sprovođenje administrativnih izvršenja rješenja o rušenju, imajući u vidu da postoji znatan broj donešenih rješenja o rušenju urbanističko-građevinske inspekcije i potrebu efikasnog sprovođenja izvršenja tih rešenja“, naveo je Dajković.

On je kazao da je za osnivanje preduzeća Vlada odobrila preusmjerenje sredstava u iznosu od 1.4 miliona eura sa potrošačke jedinice rezerve, i to deset hiljada eura kao osnivački novčani kapital i 1.39 miliona eura za obavljanje djelatnosti, sa planiranim početkom od juna ove godine.

Prema riječima Dajkovića, osnivanje preduzeća uticaće na smanjenje troškova izvršenja u odnosu na trenutno stanje i ostvarivanje većeg broja izvršenja sa odobrenim sredstvima.

On je ukazao na evidentnu potrebu stalne i brze dostupnosti izvršne službe postupajućim inspektorima za izvršenje rješenja.

Kako je rekao Dajković, preduzeće može da vrši poslove za potrebe zaštite prostora, posebno u slučajevima elementarnih nepogoda, vanrednih situacija u smislu pojave klizišta, nestabilnosti terena, bujičnih nanosa, odrona, kao i u slučaju pojave zemljotresa.

"Preduzeće može da obavlja i poslove za potrebe ekološke inspekcije, inspekcije za stanovanje, za vode, za željeznički saobraćaj, inspekcije za drumski saobraćaj i za državne puteve", kazao je Dajković.

Kako je dodao, preduzeće može da obavlja poslove za potrebe Nacionalnih parkova, organa lokalne uprave, Regionalnog vodovoda.

Dajković je napomenuo da troškove rušenja snosi vlasnik bespravnog objekta.

To, kako je objasnio, znači da će se naplatom troškova rušenja povratiti utrošena sredstva u budžet, a visina sredstava zavisiće od broja izvršenja rješenja o rušenju i efikasnosti naplate tih troškova od bespravnih graditelja.

Bonus video: