USCG: Rakočević grubo prekršio zakonska i etička načela, naškodio nezavisnosti i ugledu sudske vlasti

"Još jednom moramo podsjetiti da su sudije dužne suditi po zakonu, u skladu sa Ustavom Crne Gore, ratifikovanim međunarodnim ugovorima i ostalim propisima koji su doneseni na tim osnovama, bez obaveze podilaženja ičijem interesu ili potrebi"

22665 pregleda 9 komentar(a)
Rakočević, Foto: Boris Pejović
Rakočević, Foto: Boris Pejović

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević je komentarišući sudsku odluku koja se tiče skrnavljenja spomenika Trinaestojulskom ustanku na Ravnom lazu, grubo prekršio nekoliko zakonskih i etičkih načela, a uz to iznio i više netačnih navoda, čime je prvenstveno naškodio nezavisnosti i ugledu sudske vlasti, a zatim i uticao na stvaranje negativnog stava o sudstvu u javnosti, saopšteno je danas iz Udruženja sudija Crne Gore (USCG).

Luka Vojvodić, osumnjičen da je u noći između subote i nedjelje, uništio mermernu ploču na spomeniku na Ravnom lazu pušten je iz pritvora da se brani sa slobode.

Rakočević je danas u Skupštini Crne Gore uputio ispred svoje partije apel nakon odluke sudije Osnovnog suda da Vojvodića pusti da se brani sa slobode.

"Kao što znate DPS i naša koalicija nikada ne komentariše odluke bilo kojih sudskih istanci. Međutim sada imamo veliku potrebu jer ovo nje samo krivično djelo, već je anticivilizacijsko koje udara u temelje Crne Gore. Zato je nedopustivo da se državni službenici ovako odnose prema počiniocima ovih djela. Rušenje spomenika nije ništa drugo nego fašiza, Mi ćemo raditi na tome da napravimo pravni tim koji će raditi na tome da se izmjene i dopune sva zakonska rješenja koje će ovakve odluke učiniti nemogućim", kazao je Rakočević u Skupštini.

Iz USCG su saopštili da se obraćaju javnosti povodom "otvorenog, neprimjerenog i nedopuštenog komentarisanja sudske odluke, koje je na današnjem zasijedanju Skupštine Crne Gore iznio poslanik Nikola Rakočević".

Kazali su i da smatraju bitnim da se obrate javnosti "u cilju objektivnog informisanja i zaštite sudijskog integriteta, profesionalnosti i ugleda, koji su navedenom prilikom ozbiljno narušeni".

"Upuštajući se u komentarisanje sudske odluke koja se tiče skorašnjeg skrnavljenja spomenika Trinaestojulskom ustanku na Ravnom lazu, imenovani poslanik je grubo prekršio nekoliko zakonskih i etičkih načela, a uz to iznio i više netačnih navoda, čime je prvenstveno naškodio nezavisnosti i ugledu sudske vlasti, a zatim i uticao na stvaranje negativnog stava o sudstvu u javnosti. Naime, poslanik je u svom komentaru naveo da "je nedopustivo da se državni službenici ovako odnose prema počiniocima ovih djela", čime je na prvom mjestu unizio sudijsku funkciju, jer sudije nijesu državni službenici već državni funkcioneri, što bi navedeni poslanik morao znati, a samim navodom dao ličnu ocjenu sudske odluke i direktno se umiješao u postupak koji tek treba da dobije svoj procesni tok i epilog pred sudom", ističe se u saopštenju USCG koje potpisuje Hasnija Simonović, predsjednica USCG.

U saopštenju se dodaje da je "ovim nastavljena praksa prejudiciranja i donošenja presude prije suđenja, koja se nažalost i na štetu cijelog društva odomaćila u političkom životu Crne Gore".

"Još jednom moramo podsjetiti da su sudije dužne suditi po zakonu, u skladu sa Ustavom Crne Gore, ratifikovanim međunarodnim ugovorima i ostalim propisima koji su doneseni na tim osnovama, bez obaveze podilaženja ičijem interesu ili potrebi. Stoga, da li je određeno postupanje suda „nedopustivo“ ili ne, može odrediti samo zakon, a na osnovu njega nadležna instanca suda. Ipak, učestala su miješanja u rad sudova, mahom od strane zakonodavne i izvršne vlasti, što se negativno odražava na sudstvo i direktno ugrožava Ustavom zagarantovanu nezavisnost sudske vlasti. Ovo dodatno otežava činjenica da se komentarisanju sudskih odluka pristupa sa paušalnih i politički motivisanih pozicija, bez elementarnog poznavanja materijalnog i procesnog prava, što značajno otežava rad sudovima i stavlja ih u nepovoljan društveni položaj", kazali su iz USCG.

U saopštenju se navodi i da u slučaju koji je povod za donošenje predmetne sudske odluke i koji je nesumnjivo kod svakog ko baštini vrijednosti antifašističke borbe izazvao zgražavanje, oštećen je spomenik jednom od najznačajnijih i najsvjetlijih događaja u našoj istoriji.

"Događaja koji je dokaz stalnog napora našeg naroda da uvijek, bez obzira na rizike, teži stvaranju boljeg, modernog i slobodnog društva – društva jednakosti, pravičnosti i pravde. Upravo kroz tu i slične borbe, iskovane su mnoge demokratske tekovine, a jedna od njih je i ta da se pravda zadovoljava pred sudom i da svako pred njim mora biti tretiran jednako. To se ne može niti smije dovoditi u pitanje, jer su zaštita i garancija ljudskih prava i sloboda jedan od najbitnijih zadataka svakog demokratskog društva. Pri donošenju predmetne odluke, postupajući sudija je, bez obzira na činjenicu da dijeli navedene vrijednosti i zaostavštinu pomenute borbe, zbog niza procesnih nepravilnosti shodno ZKP-u ukinuo rješenje o zadržavanju lica, pokazujući time da lišavanje slobode mora biti zakonito, neprejudicirano, uz poštovanje ljudskih prava, bez obzira na emotivne ili druge posljedice koje počinjeno djelo može imati. Konačno, ovim se doprinosi očuvanju interesa društva i države, uzimajući u obzir činjenicu o količini novca koji se izdvaja za protivzakonito lišenje slobode", kazali su iz USCG.

Poručili su i da je ova odluka kao i svaka druga sudska odluka detaljno obrazložena i dostupna javnosti, međutim kako dodaju, još jednom se pokazalo da su manjak informacija i politički interesi ispred znanja i objektivnog informisanja.

"Suđenje i presude se mogu sprovoditi, odnosno donositi samo pred sudom. Svako odstupanje od toga je ozbiljno kršenje kako načela demokratije, tako i samog Ustava. U vezi sa tim, još jednom smo primorani apelovati na predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da se suzdrže od miješanja u rad sudova, jer se pravda ne sprovodi pod pritiskom, već po zakonu i pravičnosti", zaključuje se u saopštenju USCG.