Carević ispraznio kasu za plate i radove

U Ministarstvu kažu da su na ovu mjeru prinuđeni jer nisu uspjeli razgovori sa predstavnicima Opštine Budva, a tvrde da su im po zakonu nudili i državnu garanciju za kredit kojim bi vratili 29,3 miliona budžetu Crne Gore

21071 pregleda 7 komentar(a)
Od poleta do fijaska: Sa svečanog otvaranja postrojenja 2014. godine, Foto: Vuk Lajović
Od poleta do fijaska: Sa svečanog otvaranja postrojenja 2014. godine, Foto: Vuk Lajović

Ministarstvo finansija blokiralo je račune Opštine Budva na iznos od 29,3 miliona eura, odnosno za sumu koja je krajem prošle godine iz državnog budžeta isplaćena njemačko-austrijskoj kompaniji WTE/EVN po osnovu aktivirane garancije koju je država dala Opštini za kredit za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u prijestonici turizma.

Privremena mjera zabrane raspolaganja novcem Opštini je stigla juče, dan uoči sjednice lokalnog parlamenta na kojoj će se razmatrati smjene gradonačelnika i predsjednika parlamenta Marka Carevića i Krsta Radovića.

Carević je u međuvremenu dao nalog da se četiri dana prije roka radnicima isplate zarade i da se plate obaveze izvođačima radova za kapitalne projekte. Prema nezvaničnim infomacijama, za to je ukupno potrošeno oko pola miliona eura, što znači da je budvanska kasa gotovo ispražnjena.

Privredni sud je juče, na zahtjev resora Vlade, naložio da im se blokiraju svi računi i obavezao Centralnu banku da obezbijedi da sve banke, kod kojih Opština Budva ima račune (domaće i devizne), blokiraju do isplate 29,3 miliona eura (sa zateznom kamatom) za koje je određena privremena mjera, dok se država naplati.

Iz Ministarstva finansija su kazali da su na ovu mjeru bili prinuđeni jer nisu uspjeli dosadašnji razgovori sa predstavnicima Opštine Budva, a tvrde da su nuđene i državne garancije za kredit kojim bi Opština Budva platila dug državi. Opština spori da je dužna preko 29 miliona, navodeći da je u pitanju državna garancija, koju je dala Vlada Crne Gore za projekat otpadnih voda, i uz tvdnje da ugovorom lokalna uprava nije dužna da je izmiri u slučaju aktiviranja.

Carević: Politička igra

Gradonačelnik Budve Marko Carević (DF) je ocijenio sramnom odluku o blokiranju računa Opštine. On je kazao da je naložio da se odmah svim radnicima isplate zarade, što je urađeno, kao i obaveze prema izvođačima radova za kapitalne projekte. Carević je rekao da smatra da je u pitanju “sinhronizovana akcija države, suda i DPS-a na rušenju vlasti u Budvi”. Incijativu za razrješenje gradonačelnika i šefa parlamenta potpisalo je 17 odbornika - iz DPS-a, Socijaldemokrata, Crnogorske i nezavisni odbornik Stevan Džaković, što je većina u parlamentu.

Bivši gradonačelnik Dragan Krapović (Demokrate) ocijenio je da je očigledno da je Vlada namjerila da građanima Budve “do kraja naplati brljotine organizovane kriminalne grupe (OKG) iz Budve”. Ta grupa na čelu sa bivšim funkcionerom DPS-a Svetozarom Marovićem priznala je krađu u vezi sa postrojenjem za tretman otpadnih voda.

„Brljotine u kojima je učestvovala Vlada DPS-a na čijem je čelu tada bio Milo Đukanović. Vlada je tada odobrila cijeli projekat i garanciju na iznos od 29 miliona eura koju je potpisao tadašnji ministar finansija Igor Lukšić. Nakon što su EVN i WTE aktivirali garanciju, iz Vlade su pompezno najavljene krivične prijave koje će podnijeti Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa. Sada su te prijave svedene na tužbu protiv građana Budve“, rekao je Krapović.

Krapović: SDT ćuti, a Opština se nije izjasnila na tužbu

On je naglasio da predmet u vezi sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda godinama stoji u Specijalnom tužilaštvu (SDT), koje nije uradilo “apsolutno ništa da zaštiti Budvu i Crnu Goru od kriminalnih poslova OKG Budva u sadejstvu sa EVN i WTE”.

Krapović je kazao da je dolaskom Carevića na mjesto gradonačelnika postupajućem advokatu Goranu Rodiću ukinuto punomoćje bez obrazloženja i predmet ustupljen advokatu Vladanu Bojiću koji je propustio da se izjasni na dostavljenu tužbu Vlade Privrednom sudu 19. maja ove godine, što je dovelo do blokade računa.

“Opštinski sekretar za zaštitu imovine Nikola Plamenac nije ni vidio tužbu, što je po meni nedopustivo. Po mojim informacijama i glavni konsultant Opštine konsultantska kuća “Dr Duhovnik” je otpušten. Sa kojim ciljem se ti potezi povlače, ostavljam građanima i javnosti da sami donesu svoj sud. Ovakvim postupanjem Vlada i premijer Duško Marković su se pokazali u punom svjetlu. Uspjeli su da krajem maja blokiraju račun Opštine koja je polovina turizma Crne Gore, ali to nisu uspjeli sami nego uz očiglednu pomoć Bojića. Na kraju, jasno je da ako se desi smjena vlasti u Budvi, nova kriminalna vlast DPS-a i Vlada malog formata i dometa će brzo postići dogovor da se račun odblokira. Opština Budva sada ima novi rok za prigovor na donesnu mjeru i izvjesno je da će biti mjera ukinuta, pod uslovom da i ovaj rok na propustimo“, dodao je Krapović.

Njemačko-austrijski koncern napustio je postrojenje 31. januara, iako su sa Opštinom lani postigli dogovor da njime upravljaju do 31. marta ove godine. Bivša DPS vlast im nije uplatila ni cent, a njihovi nasljednici su Njemcima isplatili oko 13 miliona eura obaveza. Krapović i Carević prijavljivali su slučaj SDT-u zbog brojnih nedostataka i nepravilnosti koji su otkriveni tokom supervizije projekta.

MF: Mogu kreditom, uz garanciju države, da nam plate dug

Iz resora, kojim rukovodi ministar finansija Darko Radunović, kazali su da su se, nakon plaćanja garancije, dva puta obraćali Opštini Budva (30. decembra 2019. godine i 21. februara 2020) zahtjevom da se reguliše obaveza prema državi, kao i da je Opštini ostavljen prostor da predloži način na koji će isplatiti dug. U Ministarstvu su naglasili da su održani sastanci na kojima je razmatrano na koji način bi država mogla da pomogne Opštini da izmiri dug.

“U skladu sa tim razgovorima, Zakonom o budžetu za 2020. predviđeno je izdavanje državne garancije za zajam koji bi Opština Budva uzela kod neke od komercijalnih banaka, a koji bi poslužio za izmirenje duga prema državi. Međutim, i pored tih napora, odgovor Opštine Budva je izostao, pa je Ministarstvo bilo prinuđeno da pokrene postupak naplate tog potraživanja preko Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore. Prema informacijama kojima raspolažemo, Zaštitnik je pokrenuo postupak podnošenjem tužbe Privrednom sudu u cilju naplate”, rekli su juče “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Bonus video: