KANA: Urbanističko-građevinska inspekcija da hitno reaguje i zaustavi radove

"Ipak, projekat pokazuje da nije ispunjen uslov o maksimalnom broju stambenih jedinica, koji bi trebalo da na ovoj urbanističkoj parceli bude 46. Projektom je planirano po 16 stanova na 4 sprata i 12 stanova u potkrovlju - dakle, 76, čak 30 više nego što je propisano DUP-om", navode iz ove NVO

1755 pregleda 0 komentar(a)
Gradilište, Foto: KANA
Gradilište, Foto: KANA
Ažurirano: 29.05.2020. 13:58h

NVO Ko ako ne arhitekt (KANA) pozvala je urbanističko-građevinsku inspekciju da hitno reaguje i zaustavi građevinske radove na urbanističkoj parceli u zahvatu "Zabjelo – Ljubović“, zbog kršenja propisanih urbanističko-tehničkih uslova.

Iz KANA-e kažu da je ovo gradilište izazvalo pažnju javnosti, sa dobrim razlogom: ukoliko ovaj objekat bude izgrađen, biće pozicioniran na jedinom preostalom slobodnom prostoru u okviru vrlo gusto izgrađenog i naseljenog bloka, u kom nema kvalitetno uređenih zajedničkih i javnih prostora, niti zelenih površina. Dakle, postoji osnovan razlog za uvjerenje da će izgradnjom ovog novog objekta kvalitet životnog prostora stanovnika naselja ispod Ljubovića biti umanjen.

"Uvidom u projekat (dostupan na sajtu Glavnog grada) utvrdili smo da površina budućeg objekta nije valjano predstavljena na tabli, te da se nadzemna površina objekta uklapa u parametre propisane DUP-om; razlika između nadzemne površine objekta i površine garaže trebalo bi da bude naznačena i na tabli, što ovdje nije slučaj. Ipak, projekat pokazuje da nije ispunjen uslov o maksimalnom broju stambenih jedinica, koji bi po DUP-u trebalo da na ovoj urbanističkoj parceli bude 46. Projektom je planirano po 16 stanova na 4 sprata i 12 stanova u potkrovlju - dakle, 76, čak 30 više nego što je propisano DUP-om", navode iz ove NVO.

foto: KANA
foto: Grupa KANA/ko ako ne arhitekt

"Uz to, pozivamo Glavni grad Podgorica da razmotri način na koji je ovaj dio grada planiran i izgrađen, i da pod hitno preduzme mjere za sanaciju stambenog i životnog prostora ispod Ljubovića. O kvalitetu DUP-a „Zabjelo – Ljubović“, izrađenog i usvojenog 2009. godine, dovoljno govori ono što je po ovom planu već izgrađeno. Izvedeni objekti jasno pokazuju da su i nadležni organi i inspekcije zakazali, jer ono što je izvedeno ne samo da krši postojeći DUP nego je i u direktnoj, očiglednoj suprotnosti sa dobrom projektantskom i urbanističkom praksom i pravilima struke", kazali su iz NVO "KANA".

Bonus video: