Blavor izbačen iz toaleta karantina u Zoganju

Pomorci traže da ih država pusti iz karantina, jer su mjesecima bili na otvorenom moru, bez kontakata

13545 pregleda 22 komentar(a)
Karantin u Zoganju
Karantin u Zoganju

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja iz Ulcinja izbacili su blavora iz WC šolje, iz jedne od soba u karantinu u Zaganju, a djevojka koja je boravila u toj sobi biće premještena u drugi karantin.

To su “Vijestima” kazali iz Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT), odgovarajući na pitanje redakcije o tvrdnjama lica koja su u prostor nekadašnje kasarne, jedan od ulcinjskih karantina, smještena zbog mjera protiv širenja novog koronavirusa.

“Preduzeli su izbacivanje iz WC šolje kao što svakoga dana službe spasavanja na poziv građana izbacuju gmizavce iz njihovih kuća i dvorišta. Djevojka će biti premještena u drugi karantin”, navodi se u odgovoru NKT na pitanje da li su nadležni informisani o tom slučaju i šta su preduzeli u vezi sa tim.

Načelnik Vatrogasne službe Ulcinja Saubih Mehmeti kazao je “Vijestima” da je juče oko 8.30 sati prijavljen incident u karantinu u Zoganju. Prema njegovim riječima ekipe su odmah izašle na teren. Konstatovano je da se ne radi otrovnica, a pretpostavlja se da je ušla kroz kanalizacione cijevi.

Kako je “Vijestima” nezvanično saopšteno, u pitanju je blavor dužine 80 centimetara, koji je bio sklupčan u WC šolji, u jednoj od soba ulcinjskog karatina.

Zbog uslova u karantinima ovih dana požalilo se više pomoraca koji su se u državu vratili kruzerima. Iz advokatske kancelarije “Rodić” uputili su žalbu Upravi za inspekcijske poslove i sanitarnoj inspekciji, navodeći da je rješenje na osnovu kojeg je njihov klijent Budimir Andrić nakon dolaska sa Bahama smješten u karantin u Igalu. Andrić, kako se navodi u žalbi, posjeduje zdravstveni sertifikat koji mu je izdat na brodu “Carnival Magic” 19. maja, kojim se potvrđuje da se od 2. do 20. maja nalazio na otvorenom moru, da su ga prije iskrcavanja pregledali ljekari, da nije imao povišenu temperaturu, niti bilo kakve simptome akutne respiratorne bolesti ili kovid-19. Dodaje se i da sertifikat potvrđuje da Andrić 14 dana prije iskrcaja nije bio u kontaktu sa sumnjivim, mogućim ili potvrđenim slučajevima...

“Bez obzira na ovaj dokaz, podnosilac žalbe je, bez mogućnosti da učestvuje u postupku nezakonito lišen slobode stavljanjem u karantin u trajanju od 14 dana”, piše u žalbi, koju potpisuje advokatica Marija Radulović.

Dodaje se i da je Andrić u karantinu u Institutu “Simo Milošević” u Igalu zaključan u sobi, da mu od tada nije dozvoljeno kretanje, nije izvršen ljekarski pregled, niti su mu saopštena bilo kakva prava koja može ostvariti tokom lišavanja slobode: “Ovakvi uslovi boravka u karantinu su čak i drastičniji od uslova u kojima borave lica pritvorena zbog izvršenja najtežih krivičnih djela”. “Vijesti” ranije nisu dobile odgovor na pitanje zašto pomorci iz Crne Gore, koji su se u državu proteklih dana vratili kruzerima “Carnival Magic” i “Carnival Breeze” preko luke Dubrovnik, moraju ostati 14 dana u karantinu u Igalu, iako su prethodno praktično u karantinu na brodovima proveli dva do tri mjeseca, a od iskracaja sa broda u Dubrovniku, ulaska u autobus i prelaska državne granice na Debelom brijegu, nisu imali nikakve direktne kontakte sa drugim osobama, a neki od njih imali su i negativne testove na koronavirus.

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) nedavno su pružile besplatnu pravnu pomoć pomorcu Borisu Nikoliću, koji se već nedjelju dana nalazi u istom karantinu kao Andrić. Iz tih NVO smatraju da je Nikoliću, upućivanjem u karantin na 14 dana, povrijeđeno pravo na ličnu slobodu i da je diskriminisan.

U Podgoricu je juče sletio avion sa Barbadosa koji je prevozio 317 pomoraca država regiona, među kojima i 143 iz Crne Gore, koji su plovili brodovima kompanija “Royal Caribbean” i “Celebrity Cruises”. Zbog nepoštovanja pravila letjenja - upotrebe alkohola i cigareta, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, policija je nakon slijetanja, u saradnji sa posadom, identifikovala po četiri državljanina Crne Gore, Hrvatske i BiH, te jednog državljanina Srbije.

Iz Instituta za javno zdravlje juče su kazali da ni među 115 uzoraka koliko je analizirano od posljednjeg presjeka, nije bilo novih slučajeva infekcije koronavirusom. U Crnoj Gori nema aktivnih slučajeva kovida-19. Od početka epidemije koronavirusa u Crnoj Gori ukupno su inficirane 324 osobe.

Bonus video: