Sudski savjet ćuti o sukobu interesa

Tri NVO su u septembru podnijele krivične prijave u tom slučaju, ističući da su, na primjer, članovi Savjeta Mladen Vukčević i Vesna Medenica bili su sukobu interesa

1802 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnje sjednice Savjeta ASK - a, Foto: Antikorupcija.me
Sa jučerašnje sjednice Savjeta ASK - a, Foto: Antikorupcija.me

Savjet Agencije za sprečavanje korupcije poslaće urgenciju Sudskom savjetu, jer im još nije dostavio zapisnik sa sporne sjednice na kojoj su razgovarali sa deset kandidata za sudije osnovnih sudova.

Tri NVO su u septembru podnijele krivične prijave u tom slučaju, ističući da su, na primjer, članovi Savjeta Mladen Vukčević i Vesna Medenica bili su sukobu interesa.

“Kao što vidite, dešavaju se poprilično čudne stvari u vezi s izborom sudija. Stvari koje nisu dozvoljene čak ni u obrazvnom sistemu srednje škole, a kamoli na nivou sduskih instanci... Sve to govori da je u ovoj oblasti dosta zrelo za različite vrste intervencija u oblasti borbe protiv korupcije,” kazao je na jučerašnjoj sjednici predsjednik Savjeta Momčilo Radulović. Sudski savjet je donio odluku da se poništi test za kandidate za sudije, jer se ispostavilo da su varali.

Inače, članovi Savjeta razgovaraće u ponedjeljak sa kandidatima za direktora Savom Milašinovićem i Amerom Šukuricom, nakon što je ocijenjeno da uslove ne ispunjavaju Marko Begović i Valentina Smolović. Na drugom dijelu sjednice članovi su razmatrali ispunjavanje zaključaka Savjeta.

Od 33 zaključka su realizovana 24, u toku je realizacija pet, nerealizovana su tri, dok jedan nije dospio na realizaciju.

“Devet se odnosi na dodjelu kredita javnih funkcionerima. Od tih devet, suštinski možemo reći da nije realizovan nijedan kada je u pitanju ASK i Savjet,” ocijenila je članica Goranka Vučinić.

Na sjednici je inicirano i objavljivanje konačnih odluka Upravnog suda po tužbama protiv ASK. Savjet je juče, na zatvorenoj sjednici, utvrdio da je v.d. direktora Milašinović u imovinskom kartonu dostavio tačne i potpune podatke.

Bonus video: