Šukurica nije dobio dovoljno glasova da bude direktor ASK

Svih pet članova Savjeta ASK su bili uzdržani, pa je predsjednik Savjeta saopštio da će biti raspisan novi konkurs za direktora

9945 pregleda 56 reakcija 30 komentar(a)
Amer Šukurica, Foto: Boris Pejović
Amer Šukurica, Foto: Boris Pejović

Kandidat za direktora Agencije za sprječavanje korupcije, Amer Šukurica, nije dobio dovoljno glasova da bi bio izabran na tu funkciju.

Svih pet članova Savjeta su bili uzdržani, pa je predsjednik Savjeta, Momčilo Radulović, saopštio da će biti raspisan novi konkurs za direktora.

Dodao je da smatra da ima dovoljno sposobnih ljudi u Crnoj Gori da vode Agenciju.

Ukoliko se prijavi mali broj ljudi, Radulović je kazao da bi onda i trebalo razmisliti o mijenjanju zakonakog osnova za izbor direktora.

Šukurica je na sjednici Savjeta kazao da je odlučio da svojom kandidaturom pomogne da se otkloni nepovjerenje u rad institucije.

To je, između ostalog, kazao na pitanje člana Savjeta, Gavrila Čabarkape, koji je razlog za njegovu kandidaturu.

Savjet Agencije je na početku sjednice potvrdio da je vršilac dužnosti direktora Savo Milašinović odlučio da povuče kandidaturu.

Član Savjeta Zlatko Vujović ocijenio je da je kandidat predložio neke radnje koje su već u nadležnosti Agencije.

Vujović je tražio od Šukurice da kroz primjer istakne njegov doprinos u borbi protiv korupcije.

Sa sjednice ASK-a
Sa sjednice ASK-afoto: Boris Pejović

Šukurica je to predstavio kroz podnošenje krivične prijave u slučaju protiv više predstavnika opštinskih i državnih institucija vezano za građevinske dozvole. Prema njegovim riječima, tužilaštvo je odbacilo prijavu, ali ne negirajući da su predstavnici nadležnih napravili greške.

Predsjednik Savjeta Momčilo Radulović je pitao Šukuricu da li bi što mijenjao u zakonskom okviru kojim se definiše rad Agencije, kandidat je kazao da bi formirao radnu grupu koja bi se detaljno bavila tom tematikom i utvrdili sta u zakonu nije dobro.

“Ne mozemo da dozvolimo da postoje nejasne norme kako bi dozvolili nekome da ih diskreciono tumači,” kazao je on.

Članica Savjeta Goranka Vučinić pitala ga je kako vidi buduću saradnju sa Savjetom, kao i da li bi trebalo taj odnos mijenjati.

“Zajedničkim radom možemo dosta da doprinesemo borbi protiv korupcije,” poručio je kandidat za direktora.

Pitala ga je da li Agencija ima sve potrebne mehanizme za bolje rezultate u borbi protiv korupcije.

Šukurica je kazao da se treba zalagati za što represivnije mjere, i naglasio saradnju sa drugim organima koji učestvuju u borbi protiv korupcije.

Član Rifat Hadrović pitao je Šukuricu za nalaze Evropske komisije vezano za rezultate ASK-a i kako je treba unaprijediti.

“Samo transparentnim radom i svi pred zakonom jednaki dovešće do rezultat u borbi protiv korupcije,” ocijenio je on, dodajući da bi detaljno sagledali nalaze i zajedno sa zaposlenima o njima radpravio kako bi se postogli bolji rezultati.

Bonus video: