PROMOVISANJE KULTURNOG NASLJEĐA

Herceg Novi: Za sanaciju kuće Iva Andrića iz EU fondova preko 190 hiljada eura

Opština Herceg Novi je preko Kancelarije za međunarodnu saradnju, a zajedno sa partnerima, aplicirala na prvi poziv Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora i projekat je odobren
0 komentar(a)
kuća iva andrića herceg novi, Foto: Slavica Kosić
kuća iva andrića herceg novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.02.2018. 14:06h

Za sanaciju kuće u kojoj je živio nobelovac Ivo Andrić Opština Herceg Novi obezbijedila je preko 190.000 eura kroz projekat „Očuvanje, unaprijeđenje i promovisanje prirodnog i kulturnog nasljeđa primorskih zajednica kroz jačanje modela eko-muzeja čiji je cilj pametno i održivo upravljanje turizmom’’, ili kraće - Co.Co.TOUR.

“Opština Herceg Novi je preko Kancelarije za međunarodnu saradnju, a zajedno sa partnerima, aplicirala na prvi poziv Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora i projekat je odobren.

Partneri sa kojima će ovaj projekat biti realizovan su Agencija za lokalnu demokratiju iz Crne Gore, Regionalna razvojna agencija i opština Himara iz Albanije, te opština Trikaze iz regije Pulja u Italiji”, saopšteno je iz lokalne uprave.

Vrijednost projekta za Opštinu Herceg Novi iznosi 190.706 eura, uz mogućnost neznatnog umanjenja u procesu pripreme potpisivanja ugovora sa predstavnicima Evropske unije. Ukupna vrijednost projekta je 1.439.385 eura.

Iz lokalne uprave saopštavaju da će sredstvima iz projekta biti finansirani radovi na kompletnoj obnovi postojećeg zdanja na Toploj, uz očuvanje autentičnog izgleda kuće i dvorišta, nakon čega će dio sredstava biti usmjeren na unaprijeđenje turističke ponude u kući Nobelovca, i to kroz pametne digitalne sadržaje koji će biti definisati tokom realizacije projekta.

Co.Co.TOUR je projekat posvećen očuvanju, unaprijeđenju i promovisanju prirodnog i kulturnog nasljeđa primorskih zajednica kroz jačanje modela eko-muzeja, čiji je cilj pametno i održivo upravljanje turizmom.

Preporučujemo za Vas