"POGREŠNO INTERPRETIRANA IZJAVA"

MCP: Bez litija na Trojičindan

Iz Mitropolije su saopštili da će javnost o svakoj novosti povodom litija blagovremeno obavijestiti

19804 pregleda 302 reakcija 34 komentar(a)
Crkva na Rumiji, Foto: Arhiva
Crkva na Rumiji, Foto: Arhiva

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) neće organizovati litije na Trojčindan.

Kako se navodi u saopštenju MCP, oni će javnost o svakoj novosti povodom litija blagovremeno obavijestiti.

"Povodom objave više medija o navodnom ponovnom pokretanju litija koje su bile molitveni vid crkvenog i građanskog otpora neustavnom i nepravednom zakonu o slobodi vjere, obavještavamo svu zainteresovanu javnost da će najave eventualne obnove takvih litija biti javne i učinjene najrije preko zvaničnih crkvenih glasila i ustanova", saopštila je MCP. 

Navode da u originalnoj izjavi barskog sveštenika datoj mediju nema nijedne riječi o tome da se na Trojičindan obnavljaju litije.

"On je samo podsjetio na vjekovni običaj iznošenja krsta Svetog Jovana Vladimira na taj dan i najavio da će se takav krsni hod obaviti i ove godine, dodavši da se nada da taj divni događaj može da bude povod vlastima da dopuste nastavak litija u čitavoj državi. Iznošenje krsta na Rumiju je takvog karaktera da tamo ne postoje mogućnosti za masovna okupljanja", kazali su iz MCP. 

Kažu da se očigledno radi o pogrešnom razumijevanju njegovih riječi i učitavanju u njih sadržaja koje sveštenik nije izrekao. 

"Da budemo sasvim jasni, na Trojičindan neće biti litija na ulicama gradova u Crnoj Gori, čak i u onim mjestima gdje se one tradicionalno održavaju povodom hramovnih slava, a zbog zabrane masovnih javnih okupljanja koja je još na snazi", zaključuje se u saopštenju.