Čopor raste, Aca niko ne dira

Novović u podgoričkom naselju Tološi trenutno u zatočeništvu, bez dozvole, drži 23 vuka, iz inspekcije i Agencije za životnu sredinu “Vijestima” su kazali da nikad nije ispunio uslove

36921 pregleda 281 reakcija 18 komentar(a)
Vučica iz Tološa snimljena 2009., Foto: Luka Zeković
Vučica iz Tološa snimljena 2009., Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.06.2020. 21:07h

Podgoričanin Aco Novović drži više od 20 vukova u zatočeništvu, u naselju Tološi, a uprkos tome što nema dozvolu za držanje - nadležni, sem brojnih rješenja, ne preduzimaju ništa uprkos nezadovoljstvu komšiluka i zakonskim normama.

Novović je prije nekoliko godina najavljivao da će izgraditi nešto nalik zoo-vrtu i da će vukove premjestiti, ali se to nije desilo.

Novović za držanje divlje životinje - vuka, nikad nije dobio dozvolu nadležnih, što su “Vijestima” potvrdili i iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) i Agencije za zaštitu životne sredine (EPA).

Slučaj Novovića i “toloških vukova” javnosti je poznat godinama. Zbog toga što drži vukove u naseljenom mjestu i u blizini njihovih kuća, više puta negodovale su i komšije. Više puta reagovale su i nadležne službe - iz UIP podsjećaju da je zbog toga što nema dozvolu za držanje vukova, i ranije reagovala ekološka inspekcija.

“U prethodnom periodu Aco Novović je bio predmet kontrola inspektora za šumarstvo i lovstvo i ekološke inspekcije zbog držanja divljih životinja - vukova u zatočeništvu. Zbog činjenice da nije posjedovao dozvolu za držanje vukova, protiv Aca Novovića je ekološka inspekcija podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu za prekršaje uz koji je sudu dat, shodno tada važećem Zakonu o zaštiti prirode, predlog da se izvrši oduzimanje divljih životinja i da se iste smjeste kod ovlašćenog pravnog lica koje za to ispunjava uslove”, kazali su “Vijestima” iz UIP na čijem je čelu Alija Košuta.

Posljednji put, inspektori su, u saradnji sa drugim institucijama, Novovića obišli 25. maja.

“Kod Aca Novovića izvršen je inspekcijski nadzor od strane inspektora za šumarstvo i lovstvo i ekološke inspekcije iz UIP, veterinarske inspekcije Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i komunalne policije Glavnog grada Podgorica, uz asistenciju pripadnika Uprave policije. Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da Aco Novović drži vukove u zatočeništvu, a da za to nema dozvolu nadležnih organa”, navodi se u odgovoru UIP “Vijestima”.

Novović sa mladuncima vuka 2011. godine
Novović sa mladuncima vuka 2011. godine foto: Luka Zeković

Da u njihovoj evidenciji ne postoji registrovan nijedan držalac vukova iz naselja Tološi, kazali su redakciji i iz EPA.

“U evidenciji Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, nije registrovan nijedan držalac vukova iz naselja Tološi u Podgorici”, piše u odgovoru. Iz Uprave za inspekcijske poslove kazali su da je Novović, u toku nedavnog inspekcijskog nadzora, izjavio da je podnosio zahtjev za dobijanje dozvole kod EPA, ali da dozvolu nije dobio zbog nedostatka prostora - zbog toga što su njegovi kavezi manji od propisane površine.

Novović je, kako dodaju iz UIP, izjavio i da radi na obezbjeđivanju uslova za držanje vukova, odnosno da priprema na drugoj lokaciji odgovarajući prostor za držanje.

Slično obećanje Novović je dao i prije desetak godina, kao sagovornik “Vijesti” u priči o držanju divljih životinja.

Baš u vrijeme kad je ekipa “Vijesti” bila u posjeti Novoviću, stigla je i ekološka inspekcija.

“Dobio sam opomenu zato što moji vukovi nemaju veći prostor i što ih držim u naseljenom mjestu. Upravo iz tog razloga trenutno na Vranićima gradim neku vrstu zoo-vrta, gdje će oni biti na slobodi, van kaveza, u ograđenom prostoru. Nadam se da ću ih za pola godine premjestiti tamo”, ispričao je Novović reporterki prije skoro 10 godina.

U to vrijeme, Novović je imao pet odraslih vukova i tri mladunčeta. Tokom inspekcijskog nadzora prije nekoliko dana, utvrđeno je da u dvorištu kuće, u više kaveza, u naseljenom mjestu drži više od 20 vukova. U jednom od kaveza, kako su kazali iz UIP, zatočene su tri ženke starosti do godinu dana, u drugom je par vukova - mužjak starosti do dvije godine, ženka starosti do tri godine i četiri mladunca do sedam dana. U trećem kavezu je ženka sa sedam mladunaca, takođe do nedjelju dana starosti, u četvrtom, koji ima i jazbinu, zatočen je par - mužjak starosti 12 godina, ženka stara pet godina i četiri mladunca starosti do sedam dana. Ukupno osam odraslih i 15 mladih vukova.

Izvještaj UIP o starosti i broju mladunaca, kako su kazali iz inspekcije, zasnovan je na iskazu Novovića, “jer direktan uvid u kaveze nije bio moguć”.

Dodaju i da je Novović izjavio kako vukove drži 35 godina, kada je nabavio prve mladunce. U izvještaju piše i da je rekao da su trenutno zatečeni vukovi četvrta generacija, da su uzgajani u zatočeništvu, te da nijedan od nije direktno iz prirode.

“Vijesti” su uz pitanja inspekciji uputile i video-snimak čitaoca, koji tvrdi da je sadržaj originalan i snimljen kod Novovića, a na kojem je kojem prikazan vuk u zatočeništvu, dok jede prase.

Iz UIP “Vijestima” su kazali da je Novović tokom inspekcijskog nadzora negirao autentičnost video-snimka.

“Kao i navode da iste hrani prasićima sa farme prasadi koju takođe drži na ovoj lokaciji. U trenutku nadzora na lokaciji nisu bili vidljivi tragovi koji bi ukazivali na prije navedeno”.

I kao više puta dosad, Novoviću će biti naloženo da premjesti vukove i pribavi dozvolu za držanje vukova u zatočeništvu na odgovarajuću lokaciju. “Protiv istog će inspektor za šumarstvo i lovstvo i ekološki inspektor podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu za prekršaje”, kazali su iz UIP.

Inspektori su Novovića upozorili i da je, prema Zakonu o zaštiti prirode, dužan da kao vlasnik divljih životina brine da životinje ne pobjegnu. “I da je odgovoran za štetu koju ta životinja prouzrokuje u slučaju bijega”, kazali su iz UIP.

Ako Novović ne postupi prema nalogu nadležnih - ne izmjesti vukove i ne dobije dozvolu za držanje, ako država oduzme životinje, neće imati gdje sa njima, a to se potvrđuje i u odgovoru UIP.

“U Crnoj Gori ne postoji ovlašćeno pravno ili fizičko lice kod kojeg bi se shodno Zakonu o zaštiti prirode moglo izvršiti privremeno ili trajno zbrinjavanje primjeraka divljih životinja - vukova”.

U slučaju da Novović ne postupi prema nalogu nadležnih, institucije će tek da se međusobno konsultuju kako da nađu odgovor na to pitanje.

“U slučaju da Aco Novović ne izmjesti vukove na odgovarajuću lokaciju i za istu ne pribavi dozvolu nadležnih organa, dalje postupanje po ovom pitanju, podrazumijevaće pribavljanje odgovarajućih obavještenja i informacija od drugih državnih organa, kao i preduzimanje određenih mjera i radnji u koordinaciji sa drugim nadležnim državnim organima, a sve u cilju obezbjeđivanja adekvatnih uslova za smještaj ovih životinja”.

Kazna za nelegalno držanje i do 40.000 eura

Prema Zakonu o zaštiti prirode, svi koji nabave divlju vrstu životinja koju namjeravaju da drže u zatočeništvu, u obavezi su da podnesu zahtjev za izdavanje dozvole i da o tome obavijeste nadležne, u roku od 30 dana od dana pribavljanja životinje. U suprotnom, rizikuju novčanu kaznu od 2.000 do 40.000 eura za pravno, odnosno 250 do 2.000 eura, za fizičko lice.

Kako bi napravili nulto stanje, iz EPA su prije dvije godine uputili javni poziv držaocima divljih i zaštićenih životinja da prijave primjerke koje drže u zatočeništvu. Do kraja prošle godine, kada je poziv zaključen, Agencija je dobila preko 60 pojedinačnih prijava, na osnovu kojih je formirana evidencija i započeti su postupci za dobijanje dozvola.

Pored kaveza, vuku treba i bar 100 kvadrata “slobode”

Prema Pravilniku o držanju zaštićenih divljih životinja koji je donesen prije deset godina, sisari se ne mogu držati isključivo u kavezima, već je za njih neophodno obezbijediti uređen spoljašnji prostor. Tako je za par vukova, prema domaćem propisu, neophodno obezbijediti 100 kvadrata spoljašnjeg prostora.

To je značajno manje u odnosu na prostor koji je zahtijevan recimo u Austriji i susjednoj Srbiji, gdje se za par sa mladuncima preporučuje najmanje 800 kvadrata

Bonus video: