Počela gradnja nove zgrade CANU

Novo zdanje pored postojećeg, gradiće se po urbanističko-arhitektonskom rješenju arhitekata Đorđa i Branislava Gregovića, Marka Bešovića i Veljka Radulovića iz studija “Grad”, koji su pobijedili na konkursu Ministarstva održivog razvoja i turizma

3608 pregleda 0 komentar(a)
Počela gradnja pod Goricom, Foto: Boris Pejović
Počela gradnja pod Goricom, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.06.2020. 08:54h

Kompanija „Novi Volvoks“ započela je pripremne radove za izgradnju i rekonstrukciju objekta Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) pod Goricom.

Mehanizacija je juče krčila teren pored sadašnje zgrade, uklonjeno je nekoliko starih stabala borova.

Kako su “Vijesti” pisale radove će nadzirati firma „Europrojekat“ iz Podgorice, za 81.070 eura.

Prema informacijama sa portala Uprave za javne nabavke, Uprava javnih radova je 18. marta odlučila da je ponuda „Novog Volvoksa“ od 9,1 milion eura najpovoljnija.

Na gradilištu je postavljena tabla, na kojoj piše da je rok završetka radova maj 2022. godine.

Kako je ranije saopšteno, predviđeno je da bude izgrađena nova zgrada CANU i rekonstruisano staro zdanje pod Goricom.

Novo zdanje pored postojećeg, gradiće se po urbanističko-arhitektonskom rješenju arhitekata Đorđa i Branislava Gregovića, Marka Bešovića i Veljka Radulovića iz studija “Grad”, koji su pobijedili na konkursu Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Prema planu, predviđeno je da se prvo izgradi nova zgrada od 5.300 kvadrata, koja će između ostaloga imati centralni atrijum, svečanu i skupštinsku salu, biblioteku...

Predviđeno je i uređenje terena, sadnjom istih ili novih biljnih vrsta, na način da se, kako su kazali, doprinese ukupnom ambijentalnom izgledu prostora. Planirana su i 42 parking mjesta.

Drugom fazom planirana je rekonstrukcija postojećeg sjedišta na oko 700 metara kvadratnih, a obuhvata kancelarijski prostor, salu za sastanke, atelje za akademike, sanitarne i tehničke prostorije.

Rok za završetak radova je 730 dana (dvije godine), a sa izvođačem radova je dogovoreno odloženo plaćanje.

Tako će tokom ove godine, piše u odluci, biti isplaćeno 3,5 miliona, 2021. 4,6 miliona, a 2022. predviđeno je da se uplati milion eura. Skupština Crne Gore je još 1997. godine donijela odluku o finansiranju izgradnje nove zgrade za akademike.

Izgradnja je započeta prije skoro deset godina, potrošeno je više od šest miliona eura, ali zgrada na Bulevaru Ivana Crnojevića u blizini mosta Milenijum još nije završena.

Na zahtjev Vlade, u tu zgradu treba da useli dio pravosudnih organa, ali iako je i to najavljeno prije nekoliko godina, to se još nije dogodilo.

Premijer Duško Marković je poručio ranije da će izgradnja novog zdanja CANU biti jedan od prioriteta.

Bonus video: