DETALJI KONSKURSA NA SAJTU MINISTARSTVA NAUKE

Konkurs za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja na UCG

"Ciljevi ovog Konkursa su: jačanje ljudskih resursa za istraživanje, inovacije i konkurentnost, povećanje broja mladih istraživača na univerzitetima u Crnoj Gori, internacionalizacija istraživačkog rada, kao i razmjena znanja između akademskog i privrednog sektora", kaže se u saopštenju

572 pregleda 0 komentar(a)
Konkurs, Foto: Ministarstvo nauke
Konkurs, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 02.06.2020. 10:53h

Ministarstvo nauke Crne Gore, treću godinu za redom, objavljuje Konkurs za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja na univerzitetima u Crnoj Gori u 2020/2021, saopšteno je iz tog ministarstva.

"Ciljevi ovog Konkursa su: jačanje ljudskih resursa za istraživanje, inovacije i konkurentnost, povećanje broja mladih istraživača na univerzitetima u Crnoj Gori, internacionalizacija istraživačkog rada, kao i razmjena znanja između akademskog i privrednog sektora", kaže se u saopštenju.

Kako su pojasnili stipendija se dodjeljuje na period do 3 godine, a obuhvata besplatnu šlkolarinu, mjesečne troškove za doktoranda u neto iznosu od 700 eura i troškove istraživanja do 10.000 eura  u bruto iznosu na godišnjem nivou. Stipendija podrazumijeva potpunu posvećenost doktorskom istraživanju na jednom od univerziteta u Crnoj Gori - ustanovi domaćinu, u toku redovnog radnog vremena, uz obavezno mentorstvo, kao i period međunarodne ili međusektorske mobilnosti.

"Doktorandi kroz ovaj program stipendiranja treba da postignu značajne rezultate, imaju intenzivnu saradnju sa istraživačkim timom, putem mobilnosti ojačaju veze istraživačkog tima sa međunarodnim partnerima ili partnerima u privredi i ojačaju kapacitete kako bi mogli da pripremaju aplikacije za EU fondove za istraživanje i inovacije" kaže se u saopštenju.

Zainteresovani kandidati i potencijalni mentori mogu iskazati interesovanje za stipendiju prijavljavanjem na portalu ,,Naučna mreža“ (www.naucnamreza.me) do 25. juna 2020. godine do 14:00 časova a podnošenje prijava se vrši preko portala ,,Naučna mreža” i na adresu Ministarstva nauke do 10. jula 2020. godine do 14:00 časova.

Oni su saopštili sa se za dvije godine broj doktoranada u Crnoj Gori značajno povećao.

"Upravo ovim programom podrške mladim doktorandima zadržavamo sjajne mlade ljude u zemlji, a to najbolje pokazuje podatak da smo 2017. godine imali 100 doktoranada, za godinu dana taj broj se uvećao za 27, dok je 2019. godine Crna Gora imala ukupno 141 doktoranda", kaže se u saopštenju.

Detalje konkursa kao i prijavni obrazac zainteresovani kandidati mogu pronaći na zvaničnoj veb stranici Ministarstva nauke, pojasnili su oni.

Preporučujemo za Vas