Pedijatri najviše prijavljivali neželjena dejstva ljekova

Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) lani je primila 162 prijave neželjenih dejstava ljekova, što je porast u odnosu na prethodnu godinu za skoro 15 odsto Najčešće prijavljivana neželjena dejstva su crvenilo na mjestu primjene pojedinih vakcina, pa bol i otok, zatim osip, groznica, izostanak terapijskog efekta i svrab Postupak nabavke reagenasa za analizu vitamina D je u toku, a do tada se može ostvariti refundacija, kazali su “Vijestima” iz FZO

6352 pregleda 63 reakcija 0 komentar(a)
Nabavljaju vakcine protiv sezonskog gripa: Montefarm, Foto: Arhiva Vijesti
Nabavljaju vakcine protiv sezonskog gripa: Montefarm, Foto: Arhiva Vijesti

Pacijenti iz svih crnogorskih gradova već duže ne mogu zbog nestašiće reagenasa da urade analizu vitamina D, koja se radi jedino u Kliničkom centru (KC).

Uput za određivanje vitamina D dobijaju pacijenti kod kojih se sumnja na određene dijagnoze ili se liječe od reumatoloških i endokrinoloških oboljenja, kao i autoimunih bolesti...

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje “Vijestima” su kazali da nabavku ovog reagensa realizuje KC i da su u saznanju da je u toku postupak nabavke i da će biti završen do sredine juna.

“Za sve laboratorijske analize koje se u određenom trenutku ne mogu uraditi u KC ili drugim javnim zdravstvenim ustanovama, svi osiguranici mogu u Fondu ostvariti refundaciju u punom iznosu, prema stvarnoj cijeni koštanja analize, uključujući i vitamin D”, odgovorili su.

KC je sredinom maja raspisao tender za nabavku medicinskog potrošnog materijala - reagenasa i opreme za laboratorijsku dijagnostiku, a godišnje potrebe vrijedne su 1.855.800 eura. Tim tenderom traženi su i reagensi za vitamin D - 28.500 jedinica. Javno otvaranje ponuda, kako piše u dokumentaciji, predviđeno je za 22. jun, dok će se odluka o najpovoljnijoj ponudi donijeti u roku od 90 dana... Snabdjevenost zdravstvenog sistema medicinskim sredstvima i potrošnim materijalom je dobra i nemamo saznanja od strane javnih zdravstvenih ustanova i osiguranika da postoje nestašice ovih proizvoda, tvrde u FZO.

KC je krajem prošlog mjeseca raspisao tender za nabavku medicinskog potrošnog materijala za više organizacionih jedinica...

Zdravstveni radnici najviše prijavljivali neželjena dejstva

Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) lani je primila 162 prijave neželjenih dejstava ljekova, što je porast u odnosu na prethodnu godinu za skoro 15 odsto....

U godišnjem izvještaju Calims-a piše da su zdravstveni radnici najčešće prijavljivali neželjena dejstva u 2019. pa je broj takvih, spontanih prijava 157.

„U 2019. godini zabilježen je blagi rast u broju prijava neželjenih dejstava ljekova koje su zdravstveni radnici direktno ili putem predstavnika proizvođača ljekova, proslijedili na adresu CALIMS.Analiza broja prijava neželjenih dejstava ljekova u 2019. godini ukazuje na još uvijek veoma mali broj prijava koje su dostavljene CALIMS od odgovornih osoba za farmakovigilancu nosilaca dozvole za lijek, koji su u zakonskoj obavezi da imaju sistem farmakovigilance i da ga u kontinuitetu unapređuju”, piše u izvještaju.

Najveći broj prijava neželjenih dejstava u 2019. godini su dostavili pedijatri. Riječ je, piše u izvještaju, o zdravstvenim radnicima koji od osnivanja CALIMS predstavljaju značajnu kategoriju zdravstvenih radnika, prijavitelja neželjenih dejstava ljekova, posebno neželjenih događaja nakon imunizacije,odnosno primjene vakcina.

“Ljekari iz Domova zdravlja predstavljaju značajnu grupu prijavitelja neželjenih dejstava ljekova (izabrani doktori za odrasle, djecu) koji prijavljuju neželjena dejstva uglavnom putem Integralnog informacionog sistema zdravstva”. Pedijatri su uputili najviše prijava (36), zatim ljekari porodične mediicne (20), onkolozi 16, neurolozi 11..

Najviše prijava lani je stiglo iz KC, 51, zatim iz domova zdravlja Bijelo Polje i Herceg Novi - po 17, iz specijalne bolnice za plućne bolesti Brezovik 12...

Većina prijava u 2019. godine odnosila se na ljekove, 79 odsto, a ostatak na neželjena dejstva nakon primjene vakcine, koja nisu ozbiljna i očekivana su. U izvještaju CALIMS-a piše da je 39 odsto prijava ispunilo najmanje jedan od kriterijuma ozbiljnosti, dok se u 57 odsto slučajeva radilo o neželjenim dejstvima koja nisu ozbiljnog karaktera.

Najčešće prijavljivana neželjena dejstva su crvenilo na mjestu primjene vakcine, pa bol i otok, zatim osip, groznica, izostanak terapijskog efekta i svrab.

“Analizom strukture prijava prema polu pacijenta, utvrđeno je da se i u 2019. godini veći broj prijava neželjenih dejstava odnosio na osobe ženskog pola, što je slučaj i u evropskoj i svjetskoj bazi neželjenih reakcija na ljekove”, navodi se u dokumentu.

Najviše prijava, prema starosnoj strukturi, odnosilo se na neželjena dejstva kod pacijenata koji imaju između 45 i 64 godine.

Preko 30.000 doza za obaveznu vakcinaciju protiv gripa

Apotekarska ustanova „Montefarm“ prošlog mjeseca raspisala je tender za nabavku vakcine protiv sezonskog gripa.

Po prvi put, tražena je i posebno vakcina za obaveznu vakcinaciju djece starosti između šest i 36 mjeseci - 1000 doza procijenjene vrijednosti 7.000 eura.

„Montefarm“ je tražio i vakcinu protiv gripa za obaveznu imunizaciju osoba starijih od tri godine i to 30.000 doza vrijednih 210.000 eura.

Krajem prošlog mjeseca donesena je odluka o najpovoljnijem ponuđaču, kompaniji Farmalab.

Prethodnih godina, Montefarm je naručivao uglavnom oko 20.000 doza vakcine za starije od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima, starije od 65 godina, zdravstvene radnike...

Lani je naručeno 22.700 doza, ali je krajem godine zabilježena nestašica, pa je nabavljeno dodatnih 3000.

Bonus video: