LGBT Forum Progres, LGBTIQ Socijalni Centar i Hiperion: Mnogi od nas i dalje žive u izolaciji, strahu od nasilja...

"Ovog mjeseca okupljamo se u zajedništvu, solidarnosti i prijateljstvu, a Mjesec ponosa jeste i pravo vrijeme da se osvrnemo na prepreke koje je LGBTIQ zajednica u Crnoj Gori uspješno savladala i one sa kojima se još uvijek suočava"

419 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: LGBT Forum Progres
Ilustracija, Foto: LGBT Forum Progres

Danas, kada se širom svijeta vijore naše zastave i kada smo ponosni na sve što smo postigli tokom cijele decenije pokreta u našoj zemlji, ne možemo, a da se ne prisjetimo da mnogi od nas i dalje žive u izolaciji, strahu od nasilja i brojnim problemima u svakodnevnom životu, saopštile su danas nevladine organizacije (NVO) LGBT Forum Progres, LGBTIQ Socijalni Centar i Hiperion.

"Jun je izabran za Mjesec ponosa LGBTIQ osoba u znak sjećanja na Stonewall pobunu, koja se dogodila 28. juna 1969. godine, a koja je pokrenula proces promjena za ljudska prava i društveni položaj LGBTIQ osoba širom svijeta. Ovog mjeseca okupljamo se u zajedništvu, solidarnosti i prijateljstvu, a Mjesec ponosa jeste i pravo vrijeme da se osvrnemo na prepreke koje je LGBTIQ zajednica u Crnoj Gori uspješno savladala i one sa kojima se još uvijek suočava", ističe se u saopštenju koje potpisuju Bojana Jokić iz LGBT Foruma Progres, John M. Barac iz LGBTIQ Socijalnog Centra i Ksenija Rakočević iz Hiperiona.

U saopštenju se dodaje da mjesec ponosa uči prihvatanju različitosti.

"Kroz proslavu ovog mjeseca ne borimo se samo za ravnopravnost i ljudska prava, već i za slobodu izbora, ljubav, obrazovnu reformu, istopolna partnerstva i ponosnu slobodu. Kao rezultat toga, tokom ovog mjeseca održavaju se mnogi ponosni događaji kojima je prepoznat uticaj koji su LGBTIQ osobe imale na cijeli svijet", kazali su iz NVO, LGBT Forum Progres, LGBTIQ Socijalni Centar i Hiperion.

Oni su kazali i da će mjesec ponosa obilježiti različitim aktivnostima i događajima.

"Sve zainteresovane pozivamo da informacije o istim potraže u narednim danima na društvenim mrežama nevladinih organizacija LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar. Slobodan život počinje ponosom", zaključuje se u saopštenju.