Kako je računar pobijedio svjetskog prvaka u šahu

U okviru istog događaja, u petak, organizovano je i online takmičenjem timova u rješavanju logičkih zadataka. U pitanju je tradicionalno takmičenje u okviru Dana matematike, koje se orgaizuje u saradnji sa Aleksandrom Dlabačem i Srđanom Kadićem, ali prvi put, zbog koronavirusa, takmičenje je organizovano online

2086 pregleda 0 komentar(a)
Dani matematike u podgoričkoj Gimnaziji od danas, Foto: Damira Kalač
Dani matematike u podgoričkoj Gimnaziji od danas, Foto: Damira Kalač

Šta je beskonačnost, kako je računar pobijedio svjetskog prvaka u šahu, teme su o kojima će danas i sjutra biti riječi u okviru Devetih dana matematike koje organizuje Gimnazija „Slobodan Škerović“ iz Podgorice.

Profesorice Mirjana Pješčić i Ivona Adžić kazale su “Vijestima” da se Dani matematike godinama održavaju u maju, a da svake godine događaj prati nova tema, obrađena na zanimljive načine, kako bi bila što bliža đacima.

Poput drugih škola u Crnoj Gori, i Gimnazija je od početka epidemije novog koronavirusa nastavu organizovala putem interneta, pa su online organizovani i Dani matematike.

“Kreativnost učenika je omogućila da i ove godine nastavimo sa Danima matematike i pored epidemije koja je zatvorila vrata škole. Za razliku od prethodnih godina kada su se predavanja i takmičenja održavali u prostorijama škole, ovogodišnji Dani matematike su online - sadržaj je prilagođen uslovima učenja na daljinu tako da će se, od 4. juna, na sajtu Gimmazije, naći kretivni domaći zadaci učenika“, kazale su Pješčić i Adžić.

Tradicionalno, i ove godine će profesori Prirodno-matematičkog fakulteta držati predavanja, samo će ove godine to biti online, uživo preko Teams aplikacije.

Danas će u 12.00 sati mr Anton Đokaj održati predavanje „Beskonačnost. Kardinalnost skupa“, a sjutra u isto vrijeme mr Kosta Pavlović govoriće o tome kako je računar pobijedio svjetskog prvaka u šahu.

Na sajtu Gimnazije objavljena su uputstva i link za pristup predavanjima.

U okviru istog događaja, u petak, organizovano je i online takmičenjem timova u rješavanju logičkih zadataka. U pitanju je tradicionalno takmičenje u okviru Dana matematike, koje se orgaizuje u saradnji sa Aleksandrom Dlabačem i Srđanom Kadićem, ali prvi put, zbog koronavirusa, takmičenje je organizovano online.

Učenici iz šest crnogorskih gimanzija prvi put su se takmičili na novoj YouLearn platformi za edukativne igre koju su kreirali Aleksandar i Tatijana Dlabač. Sa tim rješenjem, oni su pobijedili na nedavno održanom hakaton takmičenju - Coranothon.me.

Dlabač je „Vijestima“ rekao da je servis u međuvremenu dorađen na način da podržava online testiranje za zatvoren krug učesnika.

“Ovim smo omogućili svim zainteresovanim srednjim školama u Crnoj Gori da učestvuju, pa smo imali ubjedljivo najveći broj ekipa, a takmičari su osim Podgorice ‘dolazili’ i iz Nikšića i Pljevalja, Bara, Danilovgrada i Golubovaca. Za vrijeme takmičenja organizatori su mogli pratiti rezultate i rang listu svih ekipa uživo, u realnom vremenu, što je takođe nešto što ranije nije bilo moguće“, rekao je on, dodajući da je i za takmičare i za organoizatore sve bilo brže i jednostavnije.

„Jer smo prethodnih godina morali instalirati aplikaciju na sve računare, a na kraju prikupljati rezultate sa svih njih, što je bilo vremenski zahtjevno. Takođe, dešavalo se da takmičari nisu mogli učestvovati, jer bi došli sa računarom koji nije imao odgovarajući operativni sistem, što sada više nije problem.

Jedina manja otežavajuća okolnost, nije bio vezan sa YouLearn, već za komunikaciju između učesnika, pošto nismo svi bili fizički prisutni u jednoj prostoriji, već smo koristili Zoom. Sigurno ćemo zadržati ovu opciju i u narednim godinama“, kazao je on, podsjećajući da je sljedeće takmičenje deseto i jubilarno i da će YouLearn omogućiti učešće svim takmičarima van Podgorice da se nadmeću u rješavanju logičkih zadataka.

Ove godine, u rješavanju logičkih zadataka najbolji je bio tim iz podgoričke matematičke gimnazije, dok su drugo i treće mjesto osvojili gimnazijalci iz Nikšića.

Bonus video: