Turistička organizacija Berane: Pokažite patriotizam, ljetujte kod nas

TOB je pozvala prije svega Berance koji žive na strani da odmor provedu u zavičaju i da, dovođenjem prijatelja i drugih gostiju, daju doprinos ublažavanju posljedica virusa korona

4257 pregleda 62 reakcija 5 komentar(a)
Imaju šta da ponude: Pogled na Berane, Foto: SCG
Imaju šta da ponude: Pogled na Berane, Foto: SCG

Lokalna turistička organizacija u Beranama pokrenuće akciju pod sloganom „Upoznaj Berane”, čiji je cilj da što više posjetilaca privuče na sjever Crne Gore i turističke destinacije ove sjeverne opštine.

Direktor Turističke organizacije Berane (TOB) Ivan Radević kazao je da su pozvali prije svega Berance koji žive na strani, da odmor provedu u svom zavičaju i da, dovođenjem svojih prijatelja i drugih gostiju, daju doprinos ublažavanju posljedica koje je izazvala pojava korona virusa.

“To je prilika da se vrati dug rodnom kraju i pokaže ekonomski patriotizam”, rekao je Radević.

On je ukazao na činjenicu da veliki broj Beranaca živi izvan svog zavičaja, kako u bližem okruženju Crne Gore, tako i širom svijeta.

“Znam da većina njih svoj rodni grad nose duboku u srcu i raduju se svakom njegovom napretku. Međutim, mnogi od njih su ranijih godina, iz opravdanih razloga, ljetovali na nekim drugim destinacijama i tamo ostavljali određeni dio novca”, rekao je Radević.

Prema njegovim riječima, (TOB) ih upravo zbog toga poziva da ove godine dođu u svoj zavičaj i da iniciraju dolazak i drugih zaljubljenika u prirodne ljepote koji nijesu iz ovih krajeva, kako bi bar donekle ublažili posljedice koje ostavlja pojava epidemije korona virusa.

On je naglasio da gosti koji dođu imaju šta da vide u Beranama i da će se uvjeriti da ovo područje ima veoma povoljne uslove za razvoj čitavog spektra savremenih vidova turizma.

“U našem kraju ima toliko prirodnih dragulja da ih je teško pobrojati. Imamo rijeke i planine koje nude brojne izazovne i uzbudljive sadržaje. Tu su i tradicionalno gostoprimstvo domaćina i uslužni i smještajni kapaciteti. Zato ko god dođe da provede odmor u rodnom kraju, neće se pokajati”, poručio je Radević.

On je najavio da će pored akcije “Upoznaj Berane”, lokalna turistička organizacija nastaviti i ove godine da upotpunjuje turističku ponudu organizacijom već tradicionalnih kulturnih i muzičkih manifestacija. “Već duži period, pod pokroviteljstvom ili u organizaciji Opštine Berane, Turističke organizacije i Centra za kulturu, organizuju su kvalitetni i različiti muzički sadržaji koji su privukli hiljade i hiljade posjetilaca, ne samo iz Berana, nego iz čitavog okruženja. Taj trend planiramo da nastavimo i narednom periodu. Od toga ćemo svi zajedno imati koristi, jer gdje god se povećava cirkulisanje ljudi tu ima i benefita”, rekao je Radević.

Berane obiluje kako prirodnim ljepotama, tako kulturno’istorijskim i arheološkim atrakcijama.

Arheolozi su u dolini Lima, odnosno u Polimlju, otkrili čitav niz utvrđenih gradova - Tumbarice u Donjoj Ržanici, Gradac u Budimlji, Pećina grad u Radmanskoj klisuri kod Petnjice, gradina Bihor, Samograd u selu Brzava kod Bijelog Polja, još uvijek arheološki nedirnuti Gradac iznad Godočelja kod Petnjice, Gradac u Crnči kod Bijelog Polja, Jerinin grad u Plavu, Gradina iznad sela Šabotići, i još dva u bjelopoljskoj opštini, Gradina u Koritima i Gradina iznad sela Muslića, kao i Gradina u Rožajama.

Sve ove naseobine potiču uglavnom iz srednjeg bronzanog doba i korišćene su kao prirodna utvrđenja. Neke od njih su korišćene i u gvozdenom dobu, sa dolaskom i dominacijom Rimljana. S obzirom na strategijski značaj, opasane su moćnim bedemima.

Ovi lokaliteti su do sada turistički potpuno nevalorizovani. Kulturnim dobrom i zakonom zaštićena je i proglašena Hajdar pašina džamija u Radulićima. Nešto ranije je zakonom zaštićen i Berankš kod Berana, kao i manastiri Đurđevi stupovi i Šudikova u Beranama.

“Napravićemo turističku mapu Polimlja sa svim ovim lokalitetima, kao i svim drugim atraktivnim prirodnim resursima – planinama, rijekama i jezerima. Na taj način pokazaćemo kako često ne koristimo ni ono što nam je na dohvat ruke i zašta ne treba mnogo novca. U tom smislu pokazaće se koliko je značajna akcija koju smo pokrenuli“, rekao je Radević.

Država ne da ni cent i udara na materijalne i duhovne vrijednosti

“Razlog više da se akcija “Upoznaj Berane” podrži je to što država ima maćehinski odnos prema Beranama po pitanju ulaganja u potencijale koji su važni za adekvatnu valorizaciju prirodnih i drugih ljepota”, kazao je direktor TOB.

Radević je podsjetio da se ove godine iz državnog budžeta neće uložiti nijedan cent za unapređenje turističke ponude na području opštine Berane. “Sada se suočavamo sa zatvarnjem granica prema Srbiji, gdje živi mnoštvo naših zavičajaca. Država svojim potezima udara i na duhovne vrijednosti Berana koje predstavljaju ujedno i sastavni dio turističke ponude. Sve to je razlog više da se svi Beranci okrenu Beranama”, kazao je Radević.

Bonus video: