IJZ pripremio preporuke za postupanje i sprovođenje mjera zaštite od koronavirusa u hotelima

"Na upravama i menadžerima hotela je da sprovedu određene administrativno organizacione mjere koje za cilj imaju unapređenje poštovanja preporuka i njihove implementacije u praksi, kao i niz mjera koje je IJZ predložio poslodavcima, a koje se odnose na postupanje sa zaposlenima i njihovim eventualnim obolijevanjem", kazali su iz MORT

5412 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.06.2020. 13:24h

Institut ja javno zdravlje Crne Gore (IJZ) pripremio privremene preporuke za postupanje i sprovođenje mjera zaštite od koronavirusa u hotelima, saopšteno je danas iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT).

"Najvažniji aspekt turističke sezone 2020. ogledaće se u sigurnosti i poštovanju preporuka ljekarske struke, zbog čega je Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) pripremio niz mjera, među kojima su i Preporuke za postupanje i sprovođenje mjera zaštite od COVID - 19 u hotelima i drugim objektima za pružanje usluga smještaja", ističe se u saopštenju MORT.

U saopštenju se dodaje da su svi zaposleni u hotelijerstvu dužni da poštuju opšte mjere prevencije širenja infekcija.

"Takođe, na upravama i menadžerima hotela je da sprovedu određene administrativno organizacione mjere koje za cilj imaju unapređenje poštovanja preporuka i njihove implementacije u praksi, kao i niz mjera koje je IJZ predložio poslodavcima, a koje se odnose na postupanje sa zaposlenima i njihovim eventualnim obolijevanjem", kazali su iz MORT.

Poručili su i da je ovim preporukama definisan niz tehničkih mjera koje su od posebnog značaja za normalno funkcionisanje objekata, prije svega Opšta pravila za hotelske prostore i druge prostore za smještaj u kojima su jasno definisana pravila održavanja higijene smještajnih jedinica, kao i uputstva za rad ugostiteljskih objekata.

"Takođe, IJZ je propisao i Preporuke za rad otvorenih i zatvorenih bazenskih kupališta, vodenih parkova, spa & wellness centara tokom epidemije COVID-19, kao i drugih objekata koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa uslugama u hotelskim i drugim ugostiteljskim objektima, u kojima se pružaju usluge smještaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka", kazali su iz MORT.

Obavezne mjere za privredu i građane možete detaljnije pogledati OVDJE.

Mjere za ugostiteljske objekte pogledajte OVDJE.

Što se tiče preporuka koje se odnose na prevoz putnika, IJZ je jasno definisao koje mjere je neophodno sprovoditi u cilju bezbjednog prevoza putnika u autobuskom i kombi prevozu, taksi vozilima i prilikom pružanja usluga iznajmljivanja vozila (rent-a-car).

Preporuke se nalaze na sljedećim linkovima: https://api.coronainfocg.me/media/files/1588284757-autobuski-prevoz.pd

https://api.coronainfocg.me/media/files/1588284767-rent-a-car.pdf

Iz MORT su saopštili da nakon 28 dana bez ijednog potvrđenog slučaja koronavirusa, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na sjednici održanoj 2. juna, na predlog IJZ, odlučilo da proglasi kraj epidemije koronavirusa u Crnoj Gori.

"Kao društvo u cjelini, Crna Gora je pokazala odgovornost, zbog čega je prepoznata kao sigurna i bezbjedna destinacija, o čemu pišu poznati svjetski mediji. Nastupajuća sezona biće naročito izazovna i neophodno je da uložimo dodatne napore kako bi na odgovoran način iskoristili činjenicu i potvrdili da smo jedina corona free destinacija. Rizik od obolijevanja biće prisutan, ali dosljednim pridržavanjem mjera i preporuka IJZ-a, naša zemlja biće na dobrom putu da tokom i nakon ljetnje sezone sačuva status bezbjedne destinacije", zaključuje se u saopštenju MORT.

Bonus video: