Pljevlja: Kolektor ne radi, fekalije ponovo u Breznici

Nezvanično, španska firma “Akvalija” koja je gradila kolektor namjerava jednostrano da raskine ugovor jer ne želi da preuzme odgovornost što postrojenje ne može da radi u projektovanim kriterijumima, dodatno su usložili probleme sa postrojenjem

3827 pregleda 78 reakcija 6 komentar(a)
Postrojenje u Židovićima, Foto: Goran Malidžan
Postrojenje u Židovićima, Foto: Goran Malidžan

Pljevaljsko opštinsko preduzeće Vodovod povuklo je predlog odluke o utvrđivanju cijena tretmana otpadnih voda, o kojoj su trebali da se izjasne odbornici na sjednici lokalnog parlamenta koja će se održati 5. i 6. jula.

Odluka je povučena, kako je obrazloženo, jer se nisu stekli uslovi za utvrđivanje cijena s obzirom da još uvijek nije završen tehnički pregled postrojenja za tretman otpadnih voda u Židovićima.

To, ali i nezvanične najave da španska firma “Akvalija” koja je gradila kolektor namjerava jednostrano da raskine ugovor jer ne želi da preuzme odgovornost što postrojenje ne može da radi u projektovanim kriterijumima, dodatno su usložili probleme sa postrojenjem.

Predloženo je bilo da se za tretman otpadnih voda uz račune za vodu građanima naplaćuje dodatnih 11 centi po metru kubnom utrošene vode bez PDV-a, a od privrede 45 centi.

To bi značilo da bi računi za vodu građanima Pljevalja bili uvećani za oko 12 odsto.

U obrazloženju povučene odluke iz Vodovoda su naveli da je potrebno definisati cijenu tretmana otpadnih voda, koja je zasnovana na trenutnim troškovima, kako bi društvo napravilo održiv sistem rada postrojenja dok traje njegov probni rad. Da bi se napravio održiv sistem rada postrojenja, dok traje probni rad, ističu u Vodovodu, predložena cijena za tretman otpadnih voda može da pokrije samo troškove zarada zaposlenih koji su raspoređeni u PPOV.

Sekretar Sekretarijata za stambeno komunalne poslove, saobraćaj i vode Zoran Čolović nije želio da komentariše glasine da španska firma Akvalija namjerava jednostrano da raskine ugovor.

“Mi smo u fazi tehničkog pregleda od strane komisije Instituta za tehnička ispitivanja iz Podgorice. Oni su do sada uradiili dva preliminarna izvještaja. “Akvalija” se izjasnila po tom preliminarnom izvještaju kao i i nadzor i oni rade na otklanjanju tih nedostataka. Ove nedjelje bi trebalo da dobijemo rezultate tehničkog pregleda. Ne znam hoće li neko raskinuti jednostrano ugovor. Svako može da traži nešto štu mu ne pripada. Mi imamo nadzor koji to koordiniše i konsultanta Prokona. Mi smo još u fazi realizacije ugovora”, rekao je Čolović.

U obrazloženju odluke o povlačenju odluke o utvrđivanju cijena tretmana otpadnih voda, navodi se da je “izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta DOO Vodovod Pljevlja organizovao radnu jedinicu Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u kojoj su sistematizovana 24 izvršioca”.

“U 2020. angažovano je 18 zaposlenih u sklopu ove radne jedinice, a zarade sa pripadajućim porezima i doprinosima za njih na godišnjem nivou iznose oko 170.000 eura.“, navodi se u obrazloženju Vodovoda.

Koštalo sedam miliona, radovi kasnili

Zbog kašnjenja završetka radova, Opština Pljevlja je od izvođača radova do sada naplatila 117.903 eura.

Lokalna uprava u Pljevljima bila je prinuđena da u septembru prošle godine isključi sa gradske kanalizacione mreže kolektror kod nekadašnje Kožare u pljevaljskom naselju Ševari, jer u postrojenje za preradu otpadnih voda dolazi više vode nego što je projektovano.

Fekalije iz ovog kolektora ponovo se ispuštaju u rijeku Breznicu.

Iz Opštine su ranije saopštili da je neophodno odvojiti fekalnu od atmosferske kanalizacije, kako bi postrojenje funkcionisalo kako treba. Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda i glavnog gradskog kolektora koštala je oko sedam milina eura.

Bonus video: